Bättre än så här blir det inte

Gårdagens planerade fjälltur blev ju avblåst på grund av Kung Bores nycker men idag bjöd Bore på strålande sol, sex minus och ett totalt vindstilla vinterland. Wiiee, självklart stod en dag på skidor på agendan! Vår egna personliga väckarklocka såg till att familjen var uppe och samlade kring köksbordet vid 8.30 och strax innan 10 satt vi alla i bilen på väg mot Ramundberget och Ösjöstugan. Pontus föreslog att vi skulle ta liften upp till kalfjället för att slippa ca två km brant stigning (ca 240 m höjdskillnad) men jag fegade och ville inte åka lift, både för min egen och Bellas skull. Det är ju säkert absolut ingen fara, hon ligger ju bara i pulkan precis som då vi går på skidorna och vi hade ju säkert kunnat gått runt liftkön om vi frågat snällt men nej, inte idag iaf.


Dagens färd på cirka en mil.


Stigningen gick bra ändå, som tur var. Det började dock med en smått hysterisk Bella som såklart somnade i bilen och inte alls gillade att bli väckt och nerstoppad i en pulka. Men hon lugnade ner sig efter några minuters sång och närkontakt. Både jag och Pontus hängde över pulkan eftersom vi ju inte kunde ta upp henne då hennes kläder är anpassade efter den asvarma Voksipåsen. För säkerhets skull åkte vi kanske femtio meter och sjöng för fulla muggar trots att hon nog sov, vilket var ganska jobbigt med tanke på lutnignen. Men en nöjd bebis är ju ett måste för att kunna göra sådanna här saker så då är det bara att hugga i, på alla vis man kan! =)


 
Bella alldeles innan vi stoppade ner henne i pulkan och kaos uppstod.



 

 
 
Jag är så glad och tacksam över att bo så här!



Vädret var som sagt ljuvligt och det var så underbart att vara ute. På vägen upp var det bara vi och det var så tyst. En tystnad som jag inte tror man kan förstå förrän man upplever den. Som extra bonus var det dessutom skoterförbud på leden vilket såklart förgyllde upplevelsen. Funäsdalen försöker satsa på att skilja skid- och skoterleder i största möjliga mån och det tror jag alla uppskattar. Efter dryga timmen var vi uppe på kalfjället och därmed också vid de högsta liftarna. Kändes lite skumt att komma på längdskidor nästan mitt bland slalom- och snowboardåkare men det var bara en kort bit innan leden vek av. Då blev det en behaglig åkning med lätt nedför fram till stugan förutom två branta backar som tur var var korta så farten tog slut av sig själv, haha. Jag har dock blivit mycket stabilare men tycker ändå det är lite läskigt då det går fort på längdskidor.



  

Kommentarer överflödiga, eller hur?



Runt om och inne i stugan var det proppat med folk men vi fick iaf ett bord och vi åt en jättegod gulasch med bröd och drack kaffe och åt chokladboll till efterrätt. Bra med energi och sockerkick! Bella fick välling vilket är det enklaste att ge henne då vi är ute så här. En termos varmvatten, en flaska kallt vatten, pulver och en flaska så är det klart. Micro är ingen självklarhet i dessa stugor och ibland kan hon störas så pass av omgivningen att hon inte kan koncentrera sig på mat men välling funkar jämt.


  
Del av stugan. Så här skönt åker Bella i sin gamla Segebaden!

 
Busig, glad och snorig.

 
Norrlands guld, vårt guld!



Efter dryga timmen gav vi oss ut igen. Jag var nervös för tillbakavägen då vi ju skulle nedför de backarna som jag upplevde så hemskt branta på väg upp. Det gick dock hur bra som helst och det var faktiskt roligt att ha lite fart under skidorna, även om jag plogade och till och med körde lite slalom för att minska farten. Är så glad att vi har turskidor med stålkant och inte vanliga längdskidor vilka det vore bra mycket svårare att ploga och svänga med.





Me so happy!



Jag älskar verkligen att vara ute och jag ser fram emot vårvintern med fler dagar liknande dessa fast med ännu mera sol och värme, men ändå med vit och kall snö! Och nej, vi har inte glömt bort utförsåkningen, blir nog av imorgon faktiskt. Men på längden kan vi umgås vilket inte går i backen då en ju måste passa Bella i vagnen. Men som sagt, det är kul ändå så imorgon blir det nog.




Till sist en liten hälsning till Rut!

Torsdag och fredag

I två dagar (tors och fre) har vi varit barnvakt åt Hanna och Marcus minsta, Tristan. Det har gått jättebra och både han och Bella har varit nöjda och glada, dock inte åt varandra, haha. Bella blir rädd och ledsen då Tristan kommer krypandes mot henne och försöker klappa. Då man är så liten vet man ju inte hur man ska göra så det gör nog rätt ont, haha. Bella som ju absolut inte kryper och bara sitter själv någon sekund, hamnar ju i ett väldigt underläge, som en skalbagge på rygg typ, så det dröjer nog någon månad innan de har glädje av varandra.

Igår tänkte vi ta med båda barnen på fjälltur, jag skulle dra Tristan då han har en modernare, lättare pulka, och Pontus skulle ta Bella såklart. Det var soligt och fint, även om det drog förbi något moln då och då nere i byn, så vi packade två bilar fulla med pulkor, skidor, stavar, ryggsäckar och bebisar och drog till Tänndalens fjällparkering. Och vad möts vi av där? Jo, fullt snökaos. Det blåste rejält, snön yrde och allt var bara vitt, vitt, vitt. Vi började trots detta att packa ur bilen i tron om att det skulle dra förbi då vi ju såg solen också, men efter ett tag tog vi det mogna beslutet av avblåsa allt. Ok att dra ut två vuxna men inte två barn, varav en ligger i en pulka utan ruta eller annat direkt skydd mot vind och snö. Vi blev sjukt besvika och dagen kändes hur pissig som helt helt plötsligt. Dessutom hade jag i kaoset tappat bort min ena Lillsport-vante som jag fått av Pontus i julklapp, ja eller jag fick såklart ett par... Så sura och besvikna åkte vi ner mot byn igen. Vid det här laget hade Bella blivit rejält trött, stackarn missade ju helt sin livsnödvändiga förmiddagslur så hon började bli kinkig. Så vi åkte hem till oss och gav Tristan mat och Bella välling (hon kan inte äta mat med sked då hon är trött har vi upptäckt) sen så stoppade vi ner dom i varsin vagn och gick på byn. Det är samefestival så vi gick ner och tittade på fina renar och provsmakade renkött (haha, ja inom loppet av någon minut hann vi med båda). Sen så gick vi in i en jättestor kåta där de hade servering, både mat och dryck. Vi beställde varsin jättegod glühwein som vi tyvärr inte hann dricka upp då både barnen ville annat, men det var mysigt så länge det varade!

Vid 17 kom Hanna och hämtade Tristan och då följde Pontus med och hjälpte Marcus att bära och slita fram till 22.30 då han kom hem med pizza som vi sköljde ner med varsin 2,8 % och sen var det god natt.

Nu ser vi fram emot att massa roliga stunder i Hanna och Marcus nya, superfina hus! Och ja, vi bjuder med lätthet in oss själva ;0)

Ps: Marcus hittade min vante på deras gård så in alles var det en ganska bra dag ändå! Ds.

Bella jagar kameran =)


Skidtur till Malmbäcksstugan!

Vädret pendlar ju väldigt fort här i fjällen så ibland är det svårt att lägga planer för dagen då man vaknar på morgonen. Imorse var det klart då vi vaknade och vi tänkte att "ja, idag blir det tur!" men efter bara kanske tio minuter så mulnade det på och vi såg inte längre Skarvarna, alltså Stor- och Lillskarven som är fjälltoppar. Hurvida vi ser dom eller inte från vår lägenhet har blivit vår måttstock på vädret, då nästan allt "fulväder" kommer därifrån. Ser man dem inte så kan man alltså räkna med att det blir snö eller dimma även hos oss inom en kort tid...

Så vi bestämde oss för att som vanligt på onsdagar gå på Kyrkis istället. Det var ganska många där och vi fick lyssna på info om förskolan av en kvinna som jag tror är rektor. Det var bra, även om vi visste det mesta. Sen blev det som vanligt fika och surr. Då vi sitter där och fikar som bäst så ser jag plötsligt Skarvarna och hur solen lyser så vackert. Jag sa till Pontus att vi måste ut! Han höll med så vi tackade för oss och åkte hem och gav Bella lunch, packade bilen, bytte om, packade en liten ryggsäck med välling, blöja, extrakläder, vatten, karta och kompass.

Efter en kort biltur var vi framme vid parkeringen vid Hållan som är en bra utgångspunkt för många fina spår, bland annat då det som går till Malmbäcksstugan. Solen sken och snön var kall och "glidig", helt perekt alltså! Framme vid stugan insåg vi att vi ju inte tagit med några kontanter så vi vände helt enkelt utan att ta av oss skidorna. Då kom Pontus på att vi ju kunde åka till Skarvruets Fjällhotell istället så då gjorde vi det. Mysigt med semla och varm choklad. Eller mysigt för mig och absolut nödvändigt för Pontus som hade ett rejält blodsockerfall på gång. Vägen dit bjöd också på fall, men av ett helt annat slag, haha. En kort bit behövde vi åka i ett smalt skoterspår i skogen och det var ganska guppigt, så Pontus gjorde en planerad vurpa för att inte hamna ute i lössnön med pulka och allt. På hotellet, som ju drivs av Pontus chef, träffade vi Pontus chefs dotterdotter (chefens dotter jobbar också med Pontus på skolan), en söt och sprallig sak på 1,5 år. Till en början var hon lite blyg för Bella men sen så blev hon nyfiken och sa "Bebe" och skrattade och pekade, gulligt!





Det är lite fix att skida med bebis, men det slår vilken vagnpromenad som helst!
Observera Bella, eller iaf hennes napp, längst ner i bild...


 
Har fortfarande svårt att greppa att vi bor här.
Jag har inte varit mammaledig sex månader, jag har varit på fjällsemester!


 
Ömsom sol och moln, men ständigt lika vackert.


Efter cirka fyra km nådde vi Malmbäcksstugan, som vi dock aldrig var in i idag.

  
Klart man blir glad av att vara ute sådanna här dagar!


 


Tuffingen

Jag har ju aldrig sysslat med några "Dagens" på mig eller Bella (båda har ju oftast underställ hela dagarna ändå...) men just idag tycker jag att hon är lite extra tuff och fin så här kommer första och enda (troligen) dagens. Allt är från mormor, det vill säga Polarn och Pyret ;0) Tack så mycket!

 
Med blixt, och utan, som var mycket roligare tydligen!

Just ja, förutom tanden så har hon ju faktiskt börjat få mer hår nu också! Jag och Pontus roade oss för någon kväll sedan med att fixa en liten tuppkam, men som sagt liten blev den. Vi har faktiskt, ganska seriöst tror jag, pratat om att klippa en mohikan då hon får mer hår. Men det kanske blir lite väl "Maddox Jolie-Pitt anno 2004?"

  
Världens vackraste profil, och goaste hängande bulldogkinderna!


"Make my day, punk!"

Grattis!

Hey Baberiba eller på riktigt? Haha, ja det låter lite stelt måste jag säga och det känns ju väldigt förlegat men är man kunglig så är man och då får gott pappsen förklara läget! Kul iaf, men trist att behöva vänta på bröllopet tills jubi 2010...

En lat mammas beskännelse

För någon månad sedan så bestämde ju jag att bara amma morgon/kväll och det fungerade super i någon vecka. Allra bäst fungerade de dagarna då antingen Pontus var hemma eller då jag var borta, för då kunde jag inte fuska. Men då jag var ensam hemma och Bella blev trött och gnällig efter lunch, kring 13 så blev det rätt ofta så att hon fick amma, för att somna helt enkelt. Detta trots att jag med 99 % säkerhet kan lova att hon hade somnat om jag gått på promenad med henne. Så varför gjorde jag inte det? Jo, för att jag alltid går på en förmiddagsprommis med henne, kring 9-10 typ, i ca 1,5 timme. Då jag väl då kommit hem, tvättat av mig (jag går inte speciellt sakta och det är backigt här i fjällen...), bytt om, ätit lunch, gett henne lunch, kanske t.om hunnit läsa rubriker och ingresser i DN... då börjar allt om! Bella klarar fortfarande oftast bara av att vara vaken max två timmar i taget och då känns det så drygt att gå ut igen! Visst, man måste ju inte gå i fjällrävenbyxor, funktionströja och skaljacka utan man skulle ju kunna gå i typ jeans och täckjacka, som vanligt folk. Men nej, inte min grej. Gå = motion = fort = svettigt. Så som sagt, då fick hon oftast amma sig till sömns. Detta kunde undvikas då Pontus var hemma vilket oftast innebär att vi gör något, typ fikar på byn eller åker skidor eller så. Då finns det alltid naturliga sovpauser för Bella, i vagnen eller (dock sällan) bilen. Detsamma gäller om jag är ute på byn eller så, jag går ju alltid då jag ska någonstans och då somnar hon ju på väg dit eller hem, i sin kära vagn.

För övrigt har vi bytt till sittdelen helt och hållet nu. Fick ju en Voksipåse av mamma och pappa och den rymdes inte i liggdelen så då blev det så. Vi har inte velat haft någon Voksi då jag tyckte att det ju ingick en påse med vagnen men ja, den är väldigt bra. Just nu ligger hon i helt vanliga plyschbyxor, bomullsbody, fuskpolo, ullvantar, tunn mössa och raggsockar i påsen. Det hade hon då vi gick idag med och hon var perfekt varm då vi kom hem. Skönt att slippa klä på/av en av oss så mycket iaf...

Hur som helst, idag är det slut med latammandet om det inte är absolut kris! Bella är ju inte alls bra på att sova i vagnen då den står stilla, men hon bara måste lära sig det då detta ju underlättar så mycket. Tänk bara på uteserveringarna i sommar! ;0) Så för 20 mimuter sedan tog jag på mig täckjackan (skulle ju inte gå så mycket, haha) stoppade henne i vagnen och gick ut på altanen och rullade. Rull, rull, rull! Efter cirka tio minuter sov hon och ja, hon gör det fortarande. Vågar inte tro att hon kommer sova så länge men sover hon typ 20 min till så är hon en helt ny bebis då hon vaknar; redo för bus och gos igen. Ska träna på detta massor nu framöver!

Annars så har Bella varit lite kinkig nu några dagar. Snor, lite feber och första tanden har ställt till det för henne. Nätterna blir iaf bättre och nu i natt var precis som vanligt med bara ett "lägga-handen-på-bröstet-avbrott" och så vaknade jag av att hon hade gympa i sin säng vid 07 så då fick hon amma och sen klev vi upp. Ja, morgonamningen ska vara kvar så länge hon vill och kväll med, och visst även "mitt-på-dagen-amning" om så kräver men inte om annat funkar. En sak som blivit skum nu i och med tanden är hennes ätande av vanlig mat/gröt. Hon har ju alltid ätit bra och gapat efter skeden så länge det inte varit potatis men nu är hon väldigt skeptisk. Som idag så började det jättebra, hon fick Pontus hemlagade mat och den gillar hon ju verkligen. Hon gapade och var nöjd och glad och så plötsligt börjar hon gråta och blir jätteledsen. Jag försöker truga men nej, hon vill inte. Då blandade jag ut maten med desserten som hon ju brukar få efteråt, som ju namnet antyder, och då gick det bättre. Så har vi hållt på sedan tanden dök upp och jag vet inte om det kanske ilar av varm mat eller om det gör ont eller vad? Hon får iaf alltid i sig all mat men det är inte lika roligt som förr då vi måste lura henne och blanda ut och greja. Hoppas hon finner matlusten snart igen!

Tjoho! Nu har hon sovit ute i en stillastående vagn i 40 minuter! Och ja, "Babyvakt" är barnproduktstillverkarnas gåva till föräldrarna =)


Finaste Mirabelle leker i storsängen



 


Skotertur till Malmbäcksstugan

Idag har vi verkligen haft en rolig och fullmatad dag! Hela familjen var vaken vi 08 efter en helt ok natt. Pontus ville ha toast till frukost och även om jag tycker det är sådär på morgonen så gjorde vi det och det var faktiskt jättegott. Annars är toast mer kvällmys för mig, men jag har ju mina idéer. Vid frukostbordet skickade vi sms till Green/Loo och frågade om vi kunde hjälpa dem eller leka med dem under dagen. Ingen hjälp behövdes förutom sällskap till Marcus och barnen då Hanna jobbade på förmiddagen. Så vi möttes upp på Villan redan kl 10 och fikade lite tillsammans. De minsta sov mest och Vincent roade sig med att titta i damtidningar och möblera om. Då vi satt där började vädret blir bättre och vi bestämde att vi skulle ta en skotertur om det höll i sig efter att Hanna slutat.

Strax efter 11 gick vi hem för att omgruppera; lunch till barnen och ombyte av kläder på samtliga. Sen åkte vi ner till Hanna och Marcus och därefter åkte vi till Marcus mammas stuga, där skotern fanns, och utgick sedan därifrån. Pontus, Marcus och Vincent på skotern och jag, Mirabelle, Hanna och Tristan i kälken bakom. Till en början sa inte Mirabelle något men efter bara några meter var det inte kul längre. Vi stannade och satte henne med ansiktet mot mig istället, så jag höll henne under armarna bara. Marcus körde så försiktigt (max 30) så det gick bra. Det gillade hon bättre, vet inte om hon stördes av vinden eller om hon blev tryggare av att se mig. Problemet blev bara att i och med att hon blev lugn blev hon trött så hon höll ju på att somna, vilket inte kändes så bra då hon inte hade något stöd för nacken ju. Försökte vända henne men då vaknade hon och grät så hon fick sitta och halvslumra. Precis då jag och Hanna hojtade åt Marcus och Pontus att stanna för att vi skulle kolla hur vi kunde lösa det på annat sätt så var vi framme, perfekt! Det tog bara typ tio-femton minuter till stugan som tur var.

 
Mamma och dotter redo för skoter! Ja, hon var superglad alldeles innan...

 

Vädret kunde varit bättre men skönt att komma ut!

Väl framme vällde vi in i stugan och pajade förmodligen den lugna och sansade stämningen, haha. Barnen var snälla men tre barn låter ju en del, oavsett humör.  Sen så är vi ju kanske inte de tystaste föräldrarna heller. Alla åt våfflor med grädde och hjortronsylt (utom Mirabelle och Tristan som drack välling) och så drack vi kaffe, gott och mysigt. Stugan var fin men i det mörkaste laget. Det fanns inte en enda lampa och den kan jag väl förstå för stämningen men då får man väl se till att ha ljusstakarna, som ju stod på borden, tända!? Sen så var jag på dass och den sittdynan, ni vet en sån i frigolit, hade nog behövts bytas ut säsongen 03/04...Men men, kul var det och det är ju inte för den lyxiga standarden man åker till våffelstugorna, även om de är mer eller mindre fina. 

  

  
Bella gillar grädde, Vincent håller ordning och Tristan är hungrig, glad, galen?! ;0)


 

 

Pappor och barn


Vägen ner gick mycket bättre, Mirabelle grät i typ fem sekunder då det yrde snö (trots googles) men Hanna hade med en filt som jag höll upp framför henne och då somnade hon direkt, fastän hon satt med ryggen mot mig. Då Mirabelle sov då vi kom fram med så bestämde vi oss för att gå in en stund i stugan. Jag la henne fullt påklädd på hallgolvet och hon sov gott men då är man ju som man är "inte kan kan ligga här och sova, tänk om hon blir varm..." så jag började ju klä av henne och då vaknade hon. Men det gick bra ändå, lite gnäll i början men sen lekte alla ungarna på golvet, till 90% nöjda och glada hela tiden. Vi stannade i stugan dryga timmen, åt nötter, drack en öl (Pontus) och bubbelvatten. After Skoter alltså! Sen åkte vi hem och Mirabelle somnade såklart i bilen men Pontus lyckades bära in henne och lägga henne på vår säng utan att hon vaknade. Vi hade ju insett att hon skulle somna så hon åkte hem i "bara" dubbla underställ och min fleece över sig, och det ligger hon i nu med, minus fleecen då, fortfarande sovandes.

Tack Hanna och Marcus (och indirekt Marcus mamma och Mr B) för en kanondag!


Ibland saknar vi staden

Bella är fortfarande grymt snorig men hennes allmäntillstånd, vilket verkar vara det viktiga då det gäller barn, är överlag bra, iaf dagtid. Igår då Pontus kom hem vid 17 så hade jag precis avsbrutit uppdraget att skotta vår parkering och altan (som måste skottas för att komma till bron) då Bella lessnat på vagnen och att höra "krokodilsången" på håll. Men då pappa Pontus kom hem blev hon superglad av bara uppsynen av honom så då fick han snällt stå vid vagnen och vara snygg, söt, rolig eller vad nu hon tycker om sin pappa, medan jag skottade klart. Då det var uppehåll igårkväll, för första gången på typ fyra dagar, fick vi ett enormt sug att åka längd och testa nya pulkan och selen. Vi övervägde hur pass sjuk hon var och om det kunde göra det värre med en pulktur men vi kom fram till att om vi klädde henne varmt och bara åkte ett kort spår så skulle det gå bra. Så in med hela familjen, byta kläder, fram med pjäxor, skidor, stavar, pulka, skaklar och sele och iväg! Vi genade över lägdan (ok, skoterspår är bra ibland...) och det tog bara några minuter till skidstadion där elljusspåren finns. På den korta tiden hade Bella somnat, skönt! Vi tog 2,5 km spåret och det var så härligt! Klart, minus fem, perfekt före och bara vi tre. Dessutom känner man sig ju lite extra hurtig om man motionerar på en fredagkväll! Det gick väldigt lätt, även för Pontus som ju släpade en träpulka från 70-talet inkl Bella, haha. Men det funkade fint; de hemmarenoverade skaklarna höll och den splitternya selen från Fjellpulken passade bra. Bella slog upp ögonen strax innan "mål" och då jag och Pontus insåg att det faktiskt fanns en riktig målgång, med potral där de stod "mål" och en fin raksträcka, började vi hetsa och med en otroligt burdus åkstil gormade vi oss in i mål vilket ledde till att Bella lessnade på pulkan och började gnälla, haha. Men som tur var så hade vi ju bara några minuter hem och med lite skön(?)sång från Pontus så pallade hon sista biten utan större missnöje. Väl hemma började vi laga mat; potatisgratäng med kassler, ananas och ädelost. Bella började gnugga sig i ögonen så vi fick idén om en romantisk ensammiddag så vi testade att lägga henne men det visade sig bara vara övermod från vår sida. Så hon fick komma upp igen och låg snällt på golvet i hennes älskade gym medan vi åt och drack varsitt glas vin. Både jag och Pontus konstaterade att vinet gick rakt ner i låren, de kändes verkligen som geleklumpar! Efter middagen la Pontus Bella vilket tog längre tid än vanligt (kanske 20 min) sen så satte vi oss i soffan och i och med det var i stort sett fredagskvällen slut. Vid 22.30 sov vi båda och vid 23 hade vi lyckats tagit oss till sängen. Natten var bättre än föregående även om Bella snörvlade ljudligt och behövde en hand för att komma till ro några gånger men hon sov iaf till 07 då hon ammade/kladdade ner mig med snor innan hon och Pontus klev upp och lät mig ligga en timme till.

Efter frukost funderade vi vad vi skulle göra och vi kom fram till att hela familjen fortfarande verkade lite trötta så vi la oss igen, haha. Vi sov typ 1,5 timme alla tre i storsängen men då vi vaknade kände vi att vi var tvungen att få lite miljöombyte, trots snorig bebis. Och nu till rubriken; en grå, trist dag i Funäsdalen erbjuder inte direkt så mycket. Då det är soligt och fint, eller då man så pass sugen på frilutfsliv att vädret inte spelar så stor roll, så är fjällen fantastiskt men idag hade vi helst velat gått på stan eller, ve och fasa, kanske till och med på Birsta City. Så enkelt att bara slå ihjäl några timmar genom att strosa i affärer, fika lite och kanske göra något fynd.
Blev grymt avis på Johanna som shoppat reakläder på Monki , här i byn betyder ett fynd att man hittat en skaljacka från Peak som är nedsatt från typ 4000 till 2599... Men men, i mars ska vi ju hem till Sundsvall och då kanske det blir något fynd! Jag ska iaf klippa mig och det ska bli grymt skönt. Blir kortkortkort och ljustljustljust, är ju snart vår ju! =)

Hur som helst, efter tuppluren gick vi ner mot byn för att leta reda på Hanna och familj men utan resultat. Det visade sig att de hade fullt upp med huset, vilket är fullt förståeligt. Men jag och Pontus tog iaf en lunch på Loftet och kollade lite på skid VM, en skön stund. Bella sov ute i vagnen men kom in efter en stund och fick välling och även hon tittade på skidor. Hon älskar ju TV (men får inte se ofta) och en stooor TV som visar massa vitt (snö) som ger massa ljus var jätteintressant. Sen gick vi hem och i vi har lekt, sittränat, snorat, spelat x-box, bloggat och bara slöat. Nu ska Pontus försöka få Bella att sova igen men hon verkar inte så sugen. Detta trots att han improviserat en Nalle Phu-saga (boken är utan text) på säkert 20 minuter. Då jag gjorde detsamma blev sagan typ fem minuter, haha.

Nu till veckan är Pontus ledig onsdag och torsdag, kanske fredag med, så vi hoppas på sol och en friskare bebis så kanske det kan bli någon topptur med våfflor eller liknande. Mamma och pappa är i Mexico och idag fick vi ett sms där det stod att allt var underbart. Avis, någon? Ja!



Bista i alla ära, men dessa är ju vad vi saknar mest med stan; kusinligan med Isa, Nora och Tuva!
Bilden är tagen i oktober på Flatruet som är Sveriges högst belägna landsväg, detta är dock inte vägen, haha.

Jag och Pontus har delade sovrum

...men bara för natten som  var! =) Den var faktiskt en ganska stökig natt, i de flesta mått mätta. Mirabelle la sig vid 21 vilket inte går att klaga på, men sedan vaknade hon 23, 01 och 02 och blev ledsnare och ledsnare, så pass att både jag och Pontus var vakna, vilkert är ovanligt som nu förstod av gårdagens inlägg. Vid 02 grät hon rejält och var säkert sugen på att amma men jag var inte alls sugen, så tidigt ammade hon ju inte ens som pyttebebis! Så jag stod och höll henne i famnen och vysjade vilket hon blev lugn av. Pontus la min kudde (sjukt tunn för att vara en vuxenkudde) och la i hennes säng så hon skulle komma upp en bit med huvudet och efter det sa jag åt honom att ta med kudde och täcke och gå till soffan och sova de sista timmarna ostört, vilket han tacksamt gjorde. Lustigt nog så sov Mirabelle ganska djupt då jag la henne i sin säng (hon låg i vår säng en stund utan vidare resultat) mellan 02 och 05.30 då hon ville äta, vilket kändes ok för mig med. Så mellan 05.30 och 7.30 sov hon med mig, under samma täcke, hyfsat lugnt. Vid 7.45 gick vi och väckte Pontus som återigen visade sin tacksamhet för de ostörda timmarna och han lovade att ta henne nu i helgen om det fortsätter, då han ju är ledig. Jag var inte så trött imorse ändå, men jag blev under dagen men det löste jag genom att sova med Mirabelle ca 40 min nyss, gött! Jag är helt övertygad om att det är förkylningen som stör henne. Hon sover alltid bra annars men hur lätt är det att sova med massa snor i halsen och i näsan? Imorse tog jag tempen och det visade sig att hon hade 38, vilket jag asnåg nog för en alvedon. Den verkar ha lindrat för efter en promenad så var hon mindre snorig (snoret fyser i näsan då det är minusgrader, haha) och pigg och glad. Åt faktiskt riktig lunch med, även om det behövdes trugas mer än vanligt. Sen hoppade hon hoppgunga och busade på golvet innan hon blev trött och vi la oss båda två. Hon håller på att vakna nu låter det som...

Just ja! Hon har ju börjat fått en tand! Nere till vänster finns ett litet vasst gryn, hur sött som helst! Men visst är det så att bebisar kan få feber och bli lite kinkiga då de får tänder? Kanske hör ihop alltihopa?

Nu är det iaf helg och Pontus är som sagt ledig! Är egentligen hans jobbhelg men då eleverna åker hem under helgen för att fira sportlov  (skolan är ju också ett boende) så behövde han inte vara där såklart. Jippie! Hoppas bara det slutar snö. Det har snöat oavbrutet i tre dagar, men precis nu är det faktiskt uppehåll och jag anar till och med solen! Vill ju testa pulkan som är färdigbyggd och selen som kom idag som vi beställde från Naturkompaniet.

Trevlig helg!

Snorsugen suger, tycker Bella

Mirabelle har gått och blivit förkyld, eller nej, snarare snorig. Vi märkte av det redan inatt då hon vaknade mer än vanligt (vaknar oftast bara en gång förutom vid 06 då hon ammar) även om hon somnade om själv eller efter att vi gett henne nappen och lagt en hand på henne i typ tio sekunder. Trots att det var väldigt lindrigt alltså så var jag sjukt trött imorse, haha, så blir det då man är bortskämd! Jag bad till och med Pontus gå upp en gång i natt (fick även sovmorgon) och ge henne nappen, men då han kom till sängen hade hon redan somnat om, haha. Det här är litre orättvist; Pontus sover mycket djupare än mig så han hörde ju inget av hennes bök och snörvel, medans jag låg och ofrivilligt lyssnade på "allt" hon hade för sig. Självklart kliver Pontus upp då jag ber honom, men det krävs att jag väcker honom, och då är ju jag liksom redan vaken. I normala fall, då jag är "uppe" en gång/natt i ca 10 sek så känns det ju bara drygt att väcka en zombie för något som går så smidigt. Jag tror att jag sov oroligt av mig själv inatt med, och att jag därför hörde henne hela tiden. För även om jag inte sover så djupt som Pontus så sover jag jättebra, bara det att jag är otroligt lättväckt och framför allt otroligt "med" på en gång, alltså den totala motsatsen till Pontus. Vet inte om han uppskattar att jag berättar detta men på BB så turades vi om att ha Bella i sängen (två enkelsängar) och då jag väckte Pontus och sa att han skulle ta Bella så kollade han med tom blick på mig och undrade "vem är det där" och så sa han något i stil med "vilken av dom?". Haha! Tur att jag visste att han är så borta då han blir väckt, och att han inte menade något illa. Han samlade sig typ en minut och sedan gosade de tillsammans i den smala sängen, även om jag verkligen såg till att han visste vad han gjorde innan jag släppte Bella, haha!

Men åter till snoret och sexmånadersbebisen! Vid 05 var jag så less på att höra henne snörvla på avstånd så Pontus hämtade henne och la henne mellan oss och så fick hon amma. Det var nog inte det lättaste för hon fnös och bökade och hade sig men somnade iaf till sist och sov till 7.30 då Pontus tog henne och gick ut ur sovrummet och lät mig sova vidare. Då hon skulle äta morgongröt var hon väldans skeptisk, förmodligen kände hon väl att hon inte fick någon luft då munnen och näsan var tillsynes fylld med samma konstiga gegga. Men vi fick iaf i henne en hel portion och lunchen gick också i utan större problem. Men under eftermiddagen så blev det verkligt snorigt, såklart, eftersom Pontus jobbade 13-21.30.... Det rann så hon fick snor i munnen, lillstackarn! Hon blev såklart irriterad så jag tog fram snorsugen men det är inte så lätt att få en sexmånaders att förstå att det blir bra snart och att det är för deras skull då det förmodligen bara känns som tortyr just då. Tre gånger sög jag näsan på eftermiddagen och alla tre gånger grät hon på riktigt, ni vet som barn gör, hulkande liksom. Jättejobbigt, men där emellan var det ju bättre! På eftermiddagen och kvällen fick hon bara välling då jag inbillar mig att det är lättast att äta då man är snorig? Kan väl vara bra med vätska med om hon är lite förkyld...

Nu sover hon iaf och precis nu kom Pontus hem så, på återseende!

Hemmagjord succé!

Mirabelle skyr som bekant potatis värre än hinhåle själv varför vissa av Pontus tidigare försök att göra hemgjord barnmat inte har fallit i god jord hos unga fröken Bäckström. Nu är däremot trenden vänd! Efter att ha listat ut att Bella med största sannolikhet, likt mor sin, är en tomatjunkie så har nya försök gjorts som varit mycket framgångsrika! Här kommer ett recept:

Kyckling med nudlar, rotsaker och tomat

1 kycklingfilé
äggnudlar
4 morötter
1 stor palsternacka
passerade tomater
oregano
basilika
olivolja

Stek kycklingfilén i ugnen utan kryddor och fett. Koka morötter och palsternacka. Koka nudlarna. Skär upp kycklingfilén i små, små bitar och lägg i en bunke. Dela morötterna och palsternackan i bitar och lägg i bunken. Dra isär nudlarna i mindre bitar och lägg i bunken. Tillsätt en skvätt olivolja, några matskedar tomat, oregano, basilika och eventuellt en liten skvätt vatten. Kör med mixerstav, lägg på burk och in i frysen!



Hoppas det väl ska smaka!
Pontus

En fantastisk helg!

Mamma och pappa har som sagt varit här sedan i torsdagseftermiddag och det har varit så roligt! Då de kom åt vi kycklingpaj som mamma hade gjort, sen var Pontus tyvärr tvungen att åka och jobba (18-23) men jag, Mirabelle och mamma och pappa myste tillsammans! Nog för att Bella "fyllde" sex månader förra helgen, men jag trodde nog att hon fyllde minst ett år med tanke på alla fina saker hon fick! Massa fina kläder, en Voksipåse, leksaker...vi fick ljus från Ikea och en leklåda till alla Bellas saker, vilka börjar ligga överallt i lägenheten. Det mest spännande var ju nästan fjällpulkan, fast att vi visste att vi skulle få den. Den är iaf superfin och jag och Pontus har verkligen konstaterat att det är ett mindre hantverk sådanna här gamla träpulkor. En Segebaden är det, som jag misstänkte. Vi upptäckte dock att skaklarna (som binder samman pulkan med selen) är gjorda för en hund, och alltså för korta. Men Pontus har en plan för hur det ska lösas så det uppdraget ska påbörjas imorgon, så kul! Sen så ska vi köpa en riktig sele med stöd för axlarna med, tror det är bra i längden eftersom vi ju planerar att göra x antal toppturer i vinter. Med liggunderlag, fäll och Voksi kommer Bella ligga som en drottning i pulkan! Men som jag sagt tidigare; det finns ju ingen ruta som skyddar mot vind och snö så man får hålla koll på vädret och så får vi ha med både hennes vanliga solbrillor och googles. Gud vad kul det ska bli! Pontus är ledig imorgon och på onsdag så planen är att bygga klart imorgon och testa på onsdag, wiiiee!


 
Bella i leksakslådan =)

På fredag var vi i Tänndalen och åkte slalom, eller iaf jag, pappa och Pontus. Mamma gick med Bella vilket hon tyckte var ok, tack tack! Efter lunch höll jag dock henne sällskap och så åkte vi hem vid 15. Eller jag och mamma hann in en sväng på Hillside, en klädaffär i byn, jag fick en fin blus av mamma och hon hittade ett par fina jeans. Hemma hade vi egen After Ski med öl och jäger innan vi duschade i skift och gjorde oss i ordning för att gå på "filéafton" på hotellet. Japp, det är precis som det låter. En buffé med fläskfilé, laxfilé, renfilé och laxfilé. Vi hade aldrig varit på det men hört massa om det och det var precis så gott och fräscht som alla sagt! Pontus var såklart värst och åt tio (10) skivor, bara ren- och oxfilé, haha. Iofs så åt jag fem skivor och toppade det hela med fäbodglass och hjorton, så jag åt en hel del med. Vi kom dit vid 19.30 och gick hemåt vid 22.00 och på de timmarna protesterade inte Bella en enda gång. Hon är en fantastiskt bebis! Under hela tiden vi åt satt hon i barnstolen, alltså 1,5 timme, och lekte med de leksaker vi hade med och tittade på oss, ljuset på bordet, de som serverade, ja typ allt som rörde sig. Då vi tittade och pratade med henne fick vi världens smile, så härligt! Vid 21 började hon dock bli lite trött (lägger sig ju oftst så, ibland tidigare) så vi gav henne välling och passande nog så började trubaduren spela då och det var väldans intressant. Jag gick fram med henne under en låt och hon skrattade och viftade och charmade både trubaduren och övriga gäster. Bland annat en något berusad norrman som ville hålla henne men ja sa vänligt men bestämt nej, två gånger.


  
 
Föret var så bra det kan vara och jag börjar få koll på skidorna!


På lördagen var det slalom igen, men i Ramundberget. Inte riktigt lika bra före men det var soligt hela dagen så det var också helt underbart! Mamma gick med Bella på förmiddagen med, sen åt vi lunch och efter det stannade jag och mamma inne en stund och pappa och Pontus åkte några åk. Sen bytte jag och pappa av och vid 15 gick vi in mot After Skin. Det var Två backar läsk (TBL) som spelade och det var ett jäkla ös, främst på bandet som var underhållande och hade några överaskande låtval som t.ex "Sommar" med Ronny och Ragge! Synd att det var en idiot som satt brevid oss och var allmänt stupfull och störig (kastade bland annat glas mot scenen) men hans kompisar lyckades hålla någorlunda koll på honom som tur var. Efter After Skin åkte vi hem och fräschade upp oss, byggde upp en aptit, tröttade ut Bella som somnade 20.00 (samma sak i torsdags, så skönt!), lagade mat, åt den goda maten som var lax, pressad potatis, sallad och sås, småtittade på Melodifestivalen (Lillie och Sussie borde ha gått vidare direkt!) och så där vid 22 var alla sååå trötta, haha. Vi höll dock ut till 23 men då gick alla och la sig. Det tar på krafterna att vara ute hela dagarna, men man blir så skönt trött.

 '
Jag i den nys blusen, Bella på filéafton.

 
Ramundbergets nya coola restaurang, 1000.

  
After Ski tar på krafterna...


Imorse klev alla upp tidigt (Bella ville absolut kliva upp 7.00) och åt frukost innan vi gick ut i det fina vädret. Vi bytte till sittdelen i vagnen och testade Voksipåsen som Bella verkade tycka var mysig. Vi gick till Funäsdalsberget och fikade innan vi gick hemåt. Väl hemma var det dags för mamma och pappa att packa ihop och åka. Kändes så trist då de åkte! Hade jag varit ensam hade jag säkert börjat grina, haha. Men vi åker ju hem i mars iaf så vi ses igen om fem veckor.

Vi har alltså haft en fantastisk helg med fint väder och gott sällskap!


Redogörelse för gårdagen och längtan till kvällen

Gårdagen var en ganska typisk onsdag. Mirabelle vaknade 6.20 och ammade och jag tänkte att det nog skulle gå fint att få henne att sova lite till och det hade kanske gått, om inte damen hade tokbajsat precis då hon ätit klart. Var ju bara att kliva upp och byta och det är ju såå kul att vara naken och prata med fiskarna ovanför skötbodet och det blir man ju pigg av, så fast jag insåg att kampen redan var förlorad så testade jag att gå till sängen igen, men det varade i kanske tre minuter. Så dagen startade tidigt men det var ganska mysigt. 22 minus ute och fullmåne. Thé och limpmacka och en strålande glad Mirabelle på golvet, i pyjamas och raggsockar. Det är ofta kyligt i vårt kök tidigt på morgonen. Vi har fyra fönster som tyvärr verkar släppa in lite kyla och innan värmen från resten av huset blandas runt så är det som sagt lite kallt.

Vid 8.30 åt Mirabelle välling i min famn och där somnade hon också, fick ligga så i kanske 30-40 minuter innan jag la henne i soffan och gick och gjorde i ordning mig. Sen väckte jag henne och klädde henne varmt och la henne i vagnen sen begav vi oss mot Kyrkis. Var bra på så sätt att hon vakande tidigt och hann sova en stund innan Kyrkis för ibland sover hon sig igenom alltihopa, vilket är lite trist. Det blir mindre och mindre folk på Kyrkis men igår var det iaf en helt ny pappa där med sina två barn, mycket spännande, haha. Han var här över säsongen bara då hans fru jobbar som skidlärare och han passar på att vara pappaledig här, coolt! Annars var det som vanligt; samling på madrasserna och lite genomgång av bebisarna (nya kläder, nya moves, vikt, längd...), kan kanske verka som något jobbigt men jag tror att de flesta bara är intresserade och nyfikna, ingen hets vem som kan mest eller så. Skönt då Mirabelle kan minst, haha. Sen så fikar vi föräldrar; mackor med ost och smör, thé, kaffe och kaka för tio futtiga kronor.

Efter Kyrkis gick jag och Hanna en mycket kort promenad till Villan där vi fortsatte fika, haha. Men bara en nyttig smoothie och ett glas vatten. Barnen sov skönt utanför, men Mirabelle vaknade efter kanske 30 min och fick komma in och vara med oss en stund innan det var dags att gå hem. Väl hemma lekte vi en stund innan hon åt, sov igen, lekte....Sen kom Pontus hem vid 19.30, ovanlig tid, men de hade varit med eleverna i Östersund hela dagen. Vi la Mirabelle, tog upp Mirabelle, åt blodpudding, la Mirabelle igen, kollade på Hopkins, somnade i soffan och förflyttade oss så smånigom till sängen. En helt vanlig onsdag alltså! =)

Men nu blir det inga vanliga dagar ett tag framöver för mamma och pappa kommer ju idag! De är här vid 17 cirka och åker på söndag mitt på dagen. Kul! Vi ska åka utför två dagar, äta på Hotellet imorgon och mest bara umgås. Pontus är dessutom ledig fre, lör och sön! Sist de var här jobbade han hela helgen vilket var lite trist förstås. Men nu ska vi umgås alla fyra, eller förlåt, fem! =)


Mamma och pappa då de var här tillsammans sist, i september.
Bilden är tagen i Röros dit vi var på dagsutflykt.

Bella kan (typ) hoppa hoppgunga!


Mirabelle äter favoritdesserten med farfar och pappa


En dag som gjord för drömmar

Ja, man kan då tro att jag menar drömmar om sommaren, då det just nu är 20 minus och massa snö, men jag menar de små söta kakorna som kallas drömmar. Då Mirabelle var ännu mindre så bakade jag faktiskt lite men sen blev det inget mer av det, tror avstannandet sammanföll med att hon blev mer och mer vaken och krävde mer underhållning. Nu är hon dock så pass stor att hon klarar att underhålla sig själv en stund, iaf en stund lång som det tar att göra drömmar. Så det blir det alltså idag. Margarinet står på köksbänken och jag hör att Mirabelle nyss vaknat efter en extremt kort förmiddagslur (30 min). Det talar för att vi nog måste ta oss ut en sväng ändå idag, så hon får sova. Men då måste det bli lite mildare. Annars blir det till att sova med henne, det verkar hon gilla. Tur att hon inte har kommit på att det även skulle kunna vara ett alternativ på natten, då sover hon hur bra som helst i sin egen säng, minst åtta timmar på raken. Men på dagarna är det bara mysigt att sova brevid henne, även om jag (oftast) vaknar före henne.  

Hade faktiskt planer på att bjuda någon på drömmarna men det verkar härja sjukdomar bland barn och vuxna så det blir nog en fika själv framåt dagen. Kan vara mysigt det med!



 
Så här sov Bella igår eftermiddag, på madrasser på köksgolvet. Ser ut som en knarkarkvart, men hon blev akut trött efter lek och då fick hon sova där hon somnade helt enkelt. Verkade väldigt skönt för så här låg hon i nästan två timmar! Jag sov också där, brevid henne, i kanske en timme. Tänk om vi fått oväntat besök, haha!


Uppdatering: Drömmarna blev de bästa jag någonsin gjort! Goda, spröda och lagomt mycket vaniljsmak. För övrigt så är det nu strålande sol och minus tio grader, men då sover Mirabelle sött som en liten gris. Har sovit i över en timme nu, på helt fel sovtid, haha. Närå, klart hon får sova nu men det brukar hon inte, det beror på att luren i förmiddags blev så kort förmodligen. Så då hamnar jag i följande dilemma; om hon vaknar snart, ska jag då gå ut med henne i vagnen eftersom det är så fint väder, trots att hon inte tycker det är så kul att åka vagn då hon är pigg? Dessutom kommer hon att bli hungrig ganska snart...Men väntar jag och ger henne mat och hoppas på att hon blir lite trött, då kommer solen ha gått ner mer eller mindre. Haha, tuffa tider! Klart jag anpassar mig efter henne och går i mörker. Skitunge! ;0) 
 


Dejt = barnvaktspremiär!

Kring 7.30 i lördagsmorse lämnade vi Funäs och åkte mot Östersund. Vi hade ju läst och hört varningarna om hårt väder och dåligt väglag men det var inte så illa som vi trott. Det tog ungefär tre timmar, vilket iofs kanske är 45 min mer än vanligt, men det gick bra. Då vi kom fram blev det sedvanligt pusskalas mellan farföräldrar och barnbarn, sen fick Mirabelle gröt och sen gick vi på stan. Nya pyjamasar, bodysar (3 för 2 på Lindex, kanon!), en lampa till lilla köksfönstret, en timer till mororvärmaren...Inte så kul shopping men nödvändig. Vi åt lunch på ett sushiställe och alla åt sushi utom jag som åt thaikyckling, var så kall så jag ville ha varm mat. Var gott och bra på alla sätt och vis men jag kan inte komma ifrån känslan av att de allra flesta "kinakrogar" är lite småtacky. Slitet porslin som inte matchar, akvarium, plastblommor och alla dessa barnfamiljer, haha. Jag vet, vi var också där! Det beror ju säkert på att det är lite billigare och att det känns bättre om ungarna får vredesutbrott på en mindre fin kinakrog än en tiptoprestaurang? Jag tycker det känns bättre iaf! Nu fick hon inget utbrott, var bara lite småkinkig av trötthet och lite hunger. Nu på fredag, då mamma och pappa är här, så ska vi ju på en fin restaurang men det som är bra att det är ett hotell med, så jag och Pontus har sagt att stör hon så går någon av oss ut med henne till lobbyn. Ok att paja sin egen middag men inte någon annans som ju faktiskt inte har valt att ta med ett litet barn.

Men åter till Östersund! Efter turen på stan gick vi hem och drack kaffe och bara myste samtidigt som vi "fasade in" Mirabelle till att vara med farmor och farfar. De var med henne nästan hela tiden även då vi var kvar, så hon skulle vänja sig, vet dock inte om det spelar någon roll på så här små barn? Vi gjorde oss i ordning och bara det var ju kul, haha. Smink på mig och parfym på Pontus tillhör verkligen inte vardagen. Inte för att vi inte har tid eller så men jag är alltid osminkad till vardags. Vid 17 började Mirabelle bli ledsen men med någon sked mangopuré blev det lite bättre. Vid 17.20, då vi gick, så grät hon med men trots det så kändes det inte dumt att lämna henne. Vi vet ju att Pontus föräldrar gör allt, och säkert mer än vi orkar ibland, för att få henne lugn och glad. Vi hade bokat bord på Restaurang Innefickan till kl 18 men vi kom vid 17.30 så vi tog en öl i baren och vara bara så uppspelta och lyckliga över att vara tillsammans, bara vi! Innefickan var verkligen superfint och maten var bara sååå god! Jag åt lammfilé med kronärtskockspasta och Pontus åt renfilé med potatiskaka. Gott, gott, gott! Till maten drack jag ett glas rött och det var nog en kombination av det och den allmänt upprymda stämningen som gjorde mig alldeles rödblommig men ack så lycklig, haha! Alldeles innan maten kom in så fick vi ett sms av Marie (pontus mamma) att Mirabelle ätit mycket gröt och nu var glad och snäll. Vi hade bestämt att vi bara skulle höras om det var akut kris men hon trodde vi tänkt på henne eftersom hon grinat då vi gick. Men det hade vi inte, haha. Men det var gulligt tänkt!

 
Mamman och pappan på väg ut på dejt!


Efter middagen såg vi "Bejamin Button's otroliga liv" och den var verkligen bra! Inte så där fantastisk och minnesvärd som en del tycker, men absolut sevärd! I filmen föds han ju som gammal och blir yngre och yngre och på slutet är han kring sex månader, precis som Mirabelle, och då började både jag och Pontus att sakna henne lite =) Efter bion gick vi hem och hade då varit borta i sex timmar. Mirabelle sov gott, vilket hon gjort sedan kl 21, och det var verkligen skönt att bara få sitta och slappa en stund innan vi la oss. Vid 05.30 vaknade hon av bajs i blöjan så då bytte vi den och sen fick hon äta och sova vidare med mig tills hon vaknade igen och var redigt pigg vid 07. Söndagen spenderades med promenad, blöj-barnmat-våtservetts-shopping på stora Coop på Lillänge och sen åt vi en god middag innan vi åkte hem till Funäs igen vid 17. Det var mycket snörök och dålig sikt på vägen hem så vi var hemma vid 20.30. Innan vi ens kunde packa ur bilen var vi tvugna att skotta fram parkeringen och gången upp till bron. Det tog nog 20 minuter men så är det då man bor i fjällen! Och man kan ju inte klaga på 20 cm nysnö! =)


 
TV och leka, far och dotter har samma intressen!


Summa sumarum så var helgen kanon och det var så underbart att få vara ute själva! Som Pontus sa "Du är lika fantastiskt som jag minns dig innan det här bäbis-bruset", haha. Nu har ju vi världens sötaste lilla Bella men det var ändå guld värt att få vara själva, om än bara för sex timmar. Farmor och farfar firade Mirabelles "6-måandersdag" också, med paket och sång! Hon fick en söt morgonrock från Polarn och Pyret, tack!


Frustrationen växer

Fick en ny mobil idag av Telia, som tack för att jag valde att förlänga mitt abonnemang hos dem. Bor man i fjällen har man inte direkt något val så det var ju trevligt men en ny mobil. En jättefin Samsung som är lite "friluftsaktig"; stöttålig, fukttålig, kompass, ficklampa...Allt vore super om det inte vore för det retliga faktum att jag inte får ut sim-kortet ur den gamla mobilen. Hittar inte ens ett möjligt hål, lucka eller öppning där det kan finnas. Men det gör det ju! Blir tokig snart! Har vänt och vridit och pillat nu i en kvart utan resultat, haha.

Återkommer om jag inte blev galen på kuppen.

Uppdatering: Stina, en gammal kär vän från studietiden, hjälpte mig via msn och nu fungerar det! Behöver jag säga att Stina ofta hjälpte mig med allehanda programvaror i skolan? ;0)

6:e i 6:e

Blev utmanad av Johanna att visa den sjätte bilden i min sjätte mapp och här är den:





Mirabelle nästan två månader gammal =)

Egen pulka!

Mamma och pappa hittade en gammal (typ 70-tal) fjällpulka på Loppis idag som de köpte till oss! =) 1500 kr, värsta fyndet ju! Mamma sa att den såklart är gammal men i fint skick, jippie! Det ingick sele och allt och det fanns t.om ryggstöd, som kanske kan komma på tal nästa vinter. Av vad mamma förklarat så gissar jag att det är en Segebaden, men jag vet inte. Ingen ruta, skenor eller glasfiber såklart men ändå, en egen pulka som gör att vi kan dra ut på tur när vi vill! Man får ha koll på väder och distans bara eftersom Mirabelle inte ligger lika skyddat som i pulkan vi lånat av Hanna och Marcus. Men vi är hur lyckliga som helst ändå! =)



Misstänker att det är en liknande sån här, fast i grönt tyg...
Man får göra det mysigt och varmt med fäll och åkpåse!
Bild från blocket.se

Kariknallen, 1050 möh


Dit bort/upp skulle vi, observera att jag ändå zoomat...Tur att hela familjen åt gröt till frukost!

 
Vädret var spännande med mestadels sol men även lite snö och vackra moln.
Mirabelle tog det säkra före det osäkra. Viktigt med solglasögon i fjällen!

 
Till en början var det rätt platt...


...men sen började det stiga. Pontus kämpade och svettades men skulle inte byta av.
Tror det är en prestigegrej att få dra pulkan.


Mål i sikte!


En km, och den tuffaste stigningen, kvar.


Framme! Och Mille, detta är en våffelstuga/toppstuga =)


Ett mycket vackert beläget dass!

  
Bus, bus, bus!


Jaja, mamman blev ju iaf fin på bilden...

 
Mirabelle satt till och med i en vanlig stor träbarnstol, dock fylld med vantar, jackor etc.
Men vi fick iaf äta lunchen utan att ha henne i knäet, skönt.

 
Men sen vill man ju ha henne i knäet, förstås!

 
Var lite nervös för nedvägen, men det gick fint.
Åkte i helt nypistade spår sista biten, underbart!


Så var ännu en dag över. Frisk luft, mat och med min familj. Som jag vill ha det!


Skidtur 2

Vädret var kanon idag igen (soligt och fint för femte dagen i rad) så då Pontus kom hem vid 12.30 skyndande vi oss att lasta bilen med skidor, pulka och bebis och sen åkte vi till Ramundberget. Det var lite kallare där, 12 minus, men vi hade satt gränsen vid 15 så vi hoppade i skidorna och stavade iväg. Vi åkte längs med Ljusnan en bit innan spåret avvek och det blev jättefin natur med knotiga fjällbjörkar, massa kall gnistarnde snö och med fjälltopparn runt om oss. Spåret i sig var inte lika fint som vid stadion igår men vi är ju inga som är ute eftrer fart direkt så det dög hur fint som helst för oss, speciellt med den naturen runt om! Det var ganska backigt, både uppåt och neråt men idag stod jag på benen hela tiden! Jag tog det väldigt försiktigt och gick på snedden typ halva backen om jag ansåg det vara för brant och sen plogade jag allt jag hade, haha. Mirabelle var precis lika duktig som igår; sov mest hela tiden. Vi var väl ute typ 1,5 timme och sen åt vi lunch på Rudolf. Smakade mycket gott med hamburgare (Pontus) och tacotallrik (jag) efter en tur på skidor vill jag lova! Även om vi inte åkte så långt idag heller, kanske fem km, så tar det ändå på krafterna. Man använder muskler man inte brukar och sen så har vi ju kanske inte den bästa tekniken heller. Men kul var det och fler turer blir det! Vi är sugna på en egen pulka men de kostar typ 10 000 kr. Helt jävla sjukt! Vi kollade efter begagnade på Blocket igår, fanns två i hela Sverige till salu så det verkar svårt. Jaja, vi är glada för de gånger vi kan låna Hannas och Marcus!





 




 


Skidpremiär!

Igår köpte vi som sagt turskidor och tidigare ikväll var det premiär. Det blev dock ingen "tur" i ordets rätta bemärkelse, utan en sväng i elljusspåret. Vi har skidstadion, där en hel drös eljusspår utgår ifrån, bara cirka 200 meter från oss. Ski out och ski in, även på platten alltså! Vi gav Bella middag (Pontus hemlagade morot- och palsternackspuré och lite ersättning!), sen så klädde sig familjen för äventyret. Vi har ju lånat Hanna och Marcus pulka och de var så snälla att de lånade ut deras Voxipåse med så Bella hade "bara" på sig underställ, fleeceoverall, vantar, mössa och tjocksockar och det räckte gott och väl trots nio minus. Vi visste ju inte alls hur Bella skulle reagera då vi la henne i pulkan men hon var cool, som hon ju oftast är. Ni minns väl hennes reaktion på dyket under vatten? Just det, en gäsp! Inga protester så vi skidade iväg. Efter kanske 100 meter ville jag kolla till henne så Pontus stannade. Då blev hon lite orolig så vi skyndade oss iväg igen och nästa gång jag kollade henne så sov hon! Hon sov nog mesta delen även om jag såg ett par ögon titta fram mot slutet. Vi åkte bara 2,5 km, både för hennes och vår egen skull. Men det var hur kul som helst så imorgon blir det lite längre! Dock ingen fjälltur än. Våffelstugorna, som ju är hela poängen med att skida på fjället, ligger omkring fem km bort och en mil vet jag inte riktigt om vi är redo för än, någon av oss. Så imorgon tar vi bilen till Ramundberget och så tar vi ett spår där, troligen ett som går efter Ljusnan och sen så äter vi lunch/middag där innan vi åker hem. Pontus jobbar ju delad dag imorgon (9-12.15, 18-23) så vi måste klämma in utflykten de lediga timmarna mitt på dagen.

Imorgon kommer vi att ha Hanna och Marcus pulka med, och förhoppningsvis kan vi låna den fler gånger, men sen så ska vi ju testa med ryggsäcken med framöver. Men jag vurpade två gånger idag så jag ska ha några kilometer till innan jag åker med Bella på ryggen. Men det var i ganska branta backar jag vurpade så antingen åker jag bara på typ sjön (platt) eller så får man gå på snedden nedför de branta backarna. Pontus var lite mer stabil dock, känns tryggt. Men jag hade ju min graviditet och förlossning som ursäkt, haha. För faktum är att vissa rörelser fortfarande känns skumma, som t ex att ploga hårt eller att stänga en väska med hjälp av att föra ihop knäna, om ni förstår. Men det känns inte läskigt eller ont, bara skumt och annorlunda.


  
 

Mirabelle ammar morgon och kväll

..och idag klockan 14.00 helt plötsligt. Hur blev det så? Jag hade ju bestämt att det var morgon och kväll som gällde nu och det har funkat fint i typ två veckor. Min enda förklaring är övertrött bebis som vill ligga så nära, så nära, som spottar ut nappen och gosar in sitt söta fjuniga huvud i min svettiga underställlströja och som smeker mitt ansikte med sina små söta händer samtidigt som hon ger ifrån sig små suckar med gråt i. Vad kan en mamma göra som är så kär, så kär i sin dotter? Tänker inte ens fundera på om det var rätt eller fel att "bryta" vår pågående succé med amning morgon och kväll. Ska fortfarande försöka hålla mig till morgon och kväll, då jag tycker det är skönt och då Mirabelle normalt inte söker bröstet. Men ibland blir det så här och det är inget mer med det.  

I mars ska vi till Sundsvall och på Ikea!

Och då ska det shoppas lite våriga saker till framförallt vardagsrummet! Vi har ju en stor brun soffa och bruna matsalsstolar så det är rätt mörka färger så jag vill ljusa upp det lite med vita gardiner och ljusare detaljer...Skulle nog vilja måla väggarna vita med (är ljust beiga/gröna nu), men vi får se hur det blir men den saken. Jag vill ha vita fransgardiner, rätt breda. Misstänker dock att det är helt ute (hittar inga på varken Ikeas eller Hemtex hemsida) men jag tycker de är så bra som släpper in mycket ljus men ändå döljer ganska mycket insyn, och man bara måste ju älska det faktum att man behöver aldrig stryka dom! Vi har bruna uppe nu så om vi redan är ute kan vi ju lite gärna fortsätta med det =)


  

DN söndag i Bölom

Mina och Mirabelles dagar brukar oftast se ut så här: amning i vår säng ca 7, uppstigning ca 7.30, lek i gymmet för Bella (fortfarande i pyjamas) medans jag och Pontus äter frukost, vinkar hejdå till Pontus som tidigast börjar 9.00, byte av blöja, på med kläder, snabb tvätt och uppfräschning samt påklädning av mig, på med ytterkläder på oss båda och sen ut på förmiddagspromenad/första sovstunden på dagen, hem och äta lunch för båda, duschning och mer "finpåklädning" av mig och också ev Bella som oftast har underställ då vi bara ska promonera eller då det är riktigt kallt, sen kanske vi dejtar någon på byn eller så leker vi bara inne, i så falls stryks duschning och så, haha.  Idag skulle också bli så, men mellan blöjbyte/påklädning av henne och snabb tvätt av mig så somnade Bella i vår säng, där jag lagt henne medans jag bortstade tänderna och så. Jaha, inte mycktet att göra. Hon får sova första stunden inne idag, omväxling förnöjer!

Helt plötsligt fick jag ju lite bonustid så jag läste söndagens DN, som vi får på måndagar här på vischan, och döm av min förvåning då det är en stor artikel om en man vid namn Bengt Johansson som varit pilot åt Usama Bin Ladins bror, Salem. Verkar kanske långsökt att jag ska ha ett personligt intresse för detta men till saken hör att Bengt bor i den lilla by som min farmor och farfar bodde i då farfar levde, Bölom. Eller Bölom är egentligen samlingsnamnet för ett antal mindre byar men varje "mindre by" är typ bara 3-4 hus, haha. Det ligger iaf strax utanför Matfors som alltså ligger strax växter om Sundsvall. Den här Bengt har jag ju studerat på avstånd sedan jag var liten och jag har alltid vetat att han varit pilot i "arabländerna" och att det var åt Bin Ladins blev ju extra intressant efter 11 september 2001. Att jag studerat honom på avstånd har med att göra att man som barn känner en liten skepsis mot en man som har långt vitt, yvigt hår, sliten överrock och alltid pelestinasjal och som går med bestämda stora kliv och som inte direkt verkar känna någon, men alla känner såklart till honom. Men nu vet jag iaf lite mer om honom, tack vare DN! Kanske man ska heja nästa gång? =)

Jag och Pontus har premunerat på DN i några år nu och det är faktiskt riktigt roligt att ha en sådan tidning. Men vi läser den helt olika, och vi stämmer precis in i "kvinnligt och manligt" som jag läste om på MKV. I "Massmedier" av Hadenius och Weibull framgår att kvinnor läser de mjukare ämnena och män de hårda. Det stämmer på oss då jag läser mest feature, som den här artiklen om Bengt, medan Pontus läser ledarna och aktuella nyheter. Jag läser "de stora svarta", som mamma brukar säga, men inte allt. Vi ska iaf ha kvar DN och vi också uppmuntra Bella att i framtiden läsa och diskutera nyheter. Med Pontus till pappa kommer hon nog inte ha något val, haha. Men han har ju en förmåga att få allt att låta intressant så det ska säkert gå bra.

Igår köpte vi skidutrustning! Komplett paket med turskidor, pjäxor och stavar till oss båda. Allt har gått som uthyrning, men bara den här vintern, så vi fick fräscha grejer för ett bra pris, tror vi. Turskidor är ju lite bredare längdskidor med stålkant så man ska kunna åka på kalfjäll och så där, men även i spår. Men om jag kan är en helt annan fråga, har inte stått på ett par skidor sedan mellanstadiet, haha. Men vi ska öva lite ikväll och sedan imorgon ska vi ta oss en tur på 2,5 km har vi tänkt. Ska låna pulka av Hanna och Marcus, om vi kan? Vill inte dra iväg längre då vi inte är vana och då vi inte vet vad Bella tycker om att åka pulka eller ryggsäck. Börjar försiktigt så ökar vi sen. Lagom till vårsolen kanske vi är redo för någon mil till en härlig våffelstuga på en vacker fjälltopp!