Stora kliv...


Hm, hon är ju fyra månader redan!

Molly har sovit i vår säng, med mig, nästan alla nätter sedan hon föddes. Någon natt har hon startat i sin säng men sedan kommit över under natten. Från början tänkte vi "jo, hon får göra det ett tag, är ju enklaste sättet att få henne att sova, vi kör så nu i början". Nu är ju frågan om början kanske är slut, så att säga? Hon är ju faktiskt fyra månader och sover fortfarande med mig. Till en början sov jag kanske lite sämre men nu sover jag, Molly och Pontus jättebra i samma säng så det är liksom lite jobbigt att bryta och verkligen börja lära henne sova själv. Det kommer ju betyda tårar, skrik, lååånga kvällar sittandes vid spjälsängen etc. Men det kommer också betyda kvällar "utan" barn och kanske lite mer närkontakt med någon som väger lite mer än sju kilo. Svårt! 

Vi har så himla svårt att minnas hur Bella gjorde men vad vi vet är att hon alltid sovit i egen säng. Jag minns det som om vi i början bara la ner henne och hon somnade, sen kom en period då vi läste i vår säng och la över henne vaken och sjöng henne till sömns, sen ammades hon till sömns innan vi la henne, sen sjöngs hon för i sängen igen, sen blev det lite kämpigt med långa läggningar med mycket gråt minns jag, sen fick hon välling i fotöljen i hennes rum så fick hon somna mot vårt bröst och sen la vi över henne. Allt detta var väl iaf innan hon fyllde ett tror jag, sedan gick allt som smort förutom precis kring Molly kom men nu går det hyfsat igen förutom att hon vill att vi sitter i rummet tills hon sover.Det ska vi också ta tag i, men vi måste kanske ha en plan för Mollly först. Hm, svårt som sagt att veta hur gammal hon var då vi körde de olika stilarna. Hur gör man med en fyramånders?

Har läst om Anna Wahlgrens Sova-hela-natten metod (shn) och jag tror absolut att den funkar men den kräver otroligt mycket disciplin och rutin. Mat och lurar ska ske på minuten och jag tror det blir svårt då vi ju har Bella med? 

Detta är ett schema från hennes hemsida för fyramånaders och det verkar rätt rimligt och på vardagarna skulle det passa bra med dagistider och så.

Första målet: kl 7- (högst) 8, ca 200 g, trugas!
Sova 1,5 tim: kl 8.30-10
Andra målet: kl 10-11
Sova 1,5 tim: 11.30-13
Tredje målet: kl 13-högst 14
Sova 45 min (håll tiden!) t ex 15-15.45
Fjärde målet: kl 16-högst 17
Sova 45 min, t ex 18-18.45
Femte målet: kl 19-högst 20 - sova natt.

Sovtiderna skulle passa perfekt för så gör hon i stort sett nu men bara äta fem gånger på ett dygn?! Haha, jo du det vore nåt det. Men visst, skulle hon börja få välling eller gröt och gilla det så skulle det ju säkert mätta mer än bröstmjölken. Vi har faktiskt köpt gröt så det ska väl testas snart. Mangopuré har hon testat och hon verkar gilla smaken men har det väldigt svårt med tekniken.

Åter till shn. Jag både gillar och ogillar idén. Jag kan ju inte förneka att det verkar funka för de allra flesta och många verkar väldigt tacksamma och visst vore det skönt att vara barnfri så många timmar på kvällen och natten men samtidigt är det sååå strikt. Förmodligen därför det funkar med men jag vill inte väcka en bebis som sover, jag vill inte förneka henne att amma även om det "bara" är närheten hon är ute efter, jag vill inte hålla henne vaken om hon vill sova en timme före schemat. Däremot hade vi faktiskt ett sov-och-mat-schema på Bella med. Då hon var kring 5-6 månader minns jag att hon började få svårt att somna och var lite ur fas med mat och så där så då tänkte vi igenom hur hon åt och sov de dagar hon var mest nöjd och sen erbjöd vi sömn och mat de tiderna hon verkade föredra. Då blev det stadigt tre lurar och så gav vi mer gröt och ersättning och ett mål mat mitt på dagen. Blir väl något sånt för Molly med. En annan grej jag inte gillar med shn är att barnen ska sova på mage. Med andningslarm förvisso men det känns meckigt och dessutom går det ju tvärsför vad alla läkare rekommenderar nu.

Men en metod inspirerad av shn (något som Anna Wahlgren verkligen inte rekommenderar, haha) då det blir mer uppstyrda mat- och sovtider (men med hög flexibilitet), läggning i egen säng och med handpåläggning och trollmor får det nog bli. När har vi inte bestämt, kanske efter jul då vi ändå kommer sova i samma säng alla fyra flera dagar då vi är hos mamma och pappa... Haha, inte speciellt shn-aktigt men wow vad bra vi sov där sist! Men visst, jag vill inte att Molly ska vara fortsatt beroende av mig för att sova så snart blir det andra bullar än mina ;)


En tvåårings känslovärld

Bella visar mycket känslor nu, åt alla håll. Det som visar sig minst är ilska men det kommer väl kring 2,5 har jag hört? ;) Hon säger ofta att vi är fina, att det är mysigt, att hon är rädd, att någon är arg (på filmer eller böcker etc) och vissa situationer kan bli oerhört dramatiska sett ur hennes persepektiv. För att nämna några kan jag berätta att jag för någon dag sedan frågade om hon ville ha en gnuggis, en fejktatuering alltså. Ja, det ville hon. Det var "pännande" då jag satte fast tigern och blötte men sedan då jag tog bort pappret och tigern satt kvar då blev det fullständig panik. Panik! Hon skakade och grät och kunde knappt gå av rädsla. Men jag hämtade babyolja och en tvättsvamp så katastrofen kunde avvärjas rätt snabbt. Puh!

Sen igår då Pontus och Bella skulle åka och handla så var bilen alldeles isig och kall så Pontus ställde Bella brevid förardörren, hoppade in men lämnade dörren öppen och startade motorn för att sedan kunna skrapa is och låta värmen göra sitt innan de åkte. Bella trodde dock att Pontus skulle lämna henne, på rikitgt verkligen. "Inte lämna Bijja, Bijja mä!" hade hon skikit och började springa mot sin plats. Farligt, så det har vi lärt oss nu! Eller lärt oss och lärt oss, jag gjorde samma sak nu imorse då jag var tvungen att ta bilen till dagis för jag skulle lämna in den på en verkstad direkt efter. Men då satt hon i vagnen och kunde alltså inte ta sig någonstans och jag berättade att "mamma ska bara starta bilen sen får du hoppa in". Samma visa igen; "inte lämna Bijja mamma!!" och tårar. Hua, nu ska vi inte göra så igen. Hon får hoppa in först, inget mer med det.

Hon är oerhört kär i Molly just nu. Vsst förekommer det något tjuvnyp ibland men de är oftast lätta att förutspå; en trött eller överspeedad Bella och en arg eller ledsen Molly är ingen bra kombination har vi märkt. Eller om jag och Pontus säger "men Molly då" eller liknande, då kan Bella slå på henne förmodligen i tron att hon hjälper oss eller något. I hennes värld säkert helt logiskt. Men som sagt så är det ofta pussar och kramar, "Molly fiiin" och sånt. Jodå, hon heter numera Molly och inte Hujjy. Dock är j-ljudet kvar i Bella (Bijja) men det försvinner väl snart det med. Hon är ofta noga med att båda krama och pussa Molly då hon ska sova och om Molly är ledsen och vi är i ett annat rum (kissar på pottan eller liknande) så ropar hon "Mamma kommer snart Molly, Bijja kommer". Jodå, visst smälter mammahjärtat! 

Sen är det en del känslor då vi ska klä på oss ytterkläder med. Eller snarare apati från Bellas sida och en kvävd och bubblande irritation hos mig. Hon gör precis som all andra barn i hennes ålder; slappnar av i hela kroppen och hänger över mina armar då jag ska sätta på henne overallen och stövlarna. Speciellt nya vinterstövlarna är jobbiga då de kräver att hon trycker ner foten för att de ska sitta bra. Att hon vill testa att sätta på sig själv gör mig inget för då är det bara att ge henne någon minut och sen säger jag "oj, det var svårt, mamma hjälper dig" men det här med stövlarna är verkligen så irriterande. Har dock märkt att ju smalare byxor desto bättre går det, då glider foten i lättare givetvis. Så tajts är verkligen super! Så tomten, några fler tajts vore inte fel =)

Molly då? Jodå, lillskruttan verkar tycka att livet är bra. Igår och imorse rullade hon både från rygg till mage och från mage till rygg, flera gånger! Kollade i Bellas babybok och det gjorde hon in februari, alltså nästan tre månader senare. De är så lika till utseendet men i övrigt helt olika. Molly är så mycket mer fysisk än vad Bella var, undra om det håller i sig? Molly kanske går redan till försommaren, vad vet man? Bella var 13 månader, vilket ju är helt normalt ändå. Pontus gick då han var nio månader, jag då jag var 14 månader. Ja, det kommer hända så mycket roligt med Molly närmsta året och jag ser fram emot allt men är också nöjd precis nu.

Nu ska jag äta frukost och kolla på TV innan Molly vaknar/blir väckt och om en timme traskar vi till dagis igen. Det är lite trist att det blir så uppdelade dagar men Bell trivs som fisken i vattnet och dagis vill inte ha dom tre dagr i veckan fem timmar varje gång så det är bara att gilla läget.


Vilken helg!

Måndag, fredag, måndag, fredag...Tiden går så fort nu! Men vi lyckades ha en kul helg med massa aktiviteter iaf. Började med tacos på fredagkvällen efter en riktig skitdag hemma med två barn som var ur form och ville ha 100 % av mig hela tiden, samtidigt. Molly ville helst bara äta och/eller sova på mig och Bella visste nog inte riktigt vad hon ville. Jo förmodligen att Molly kunde försvinna en liten stund så hon kunde ha mamma för sig själv. Men men, efter gråt, skrik, suckar och sen kramar av alla inblandade så var iaf dagen slut och pappan kom hem med ny energi. Skönt! Kvällen var jättemysig med en lång fikastund vid matbordet, dvs utan TV...Bella sa flera gånger "musigt" och fnissade då hon satt med kanelbulle och saft, haha.

 

På lördagen var himlen låg och det var helt grått men vi hade bestämt oss för en utflykt till Lida naturreservat och vi höll oss till planen. Då vi precis började gå på stigen i skogen så började det regna men vi knatade på och lagom till elden var igång slutade det regna. Vi grillade korv och mest bara njöt av frisk luft. Det var en "äventrysstig" vi gick på så det var massa stenar, rötter och andra hinder men Bella var så duktig och knatade på själv hela vägen upp. Inte långt, kanske 600 m men i rejäl stigning och på knöligt underlag. På vägen ner fick dock Pontus bära henne lite, sen gick hon lite osv. Väl i bilen däckade hon direkt, haha.

   
 Efter mellis var det dags för teater, premiär för Bella. Vi såg Askungen av en lokal amatörteater och visst var det lite olika kvalité på skådespelarinsatserna men det var en rolig sak att göra med henne och hon satt stila och tittade i 45 minuter (hela föreställningen. Då vi kom hem berättade hon för Pontus att "de dansade och åt ost". Haha, ja så ser Askungen ut för en tvååring!

Då vi kom hem så dröjde det bara någon timme innan Maria och Sara kom och vi åt thai take out, yummie! Mysig kväll överlag med "Så mycket bättre" och lite chips.

På söndagen blev det lunch i Tumba C. Marcus kom förbi en snabbis med för han hade varit i Stockholm över helgen och det hade även Claes och Marie så de tog med sig Bella på Lekslottet och lekte järnet någon timme, kul! På eftermiddagen åkte jag, Maria och Sara in till stan och Berns för mamagalan!

Galan började med mingel, mat och vin inne på Berns. Jättegod mat, många kändisar, fina kläder...Alles gut om det inte varit så hemskt trångt. Vi kunde knappt gå där inne så det var lite trist. Sen flyttades vi över till Chinateatern och där hölls själva galan. Annika Lantz var konfrencier och shit va rolig hon är! Även pristagarna höll bra tal överlag så det var en trevlig tillställning men vi var överens om att det saknades något. Hade varit kul med någon akt av en artist eller så. Vid 20.30 var vi hemma, nöjda och glada efter ett litet äventyr utanför hemmet =)
Note to self


Baka inte chokladbollar med Bella de närmsta tre åren.
"Kladdig mamma, kladdig, uääähhh!" Diska var däremot lika kul som vanligt!


Toppentur till Sundsvall

Redan i torsdagskväll rullade vi från Tumba mot Sundsvall men första stoppet blev redan i Skärholmen, haha. Lillasyster bestämde sig för att det här med bil var sååå hemskt just då så vi stannade, ammade, passade på att köpa bilsnarra och sen kunde vi åka. Utan problem hela vägen även om Molly gnällde mer och mer från Njurunda typ. Var hungrig men vi körde på, hon fick ta en för laget stackarn. Bella kollade på dvd och sov. Jag sov från Gävle så Pontus gjorde en stark insats!

Vi kom till mamma och pappa kring midnatt och nu är Bella för stor för att bara lägga över i en säng så hon fick vara vaken en timme med mormor och morfar som så snällt stannat uppe och väntat in oss. Första sekunderna var Bella blyg men sen var det som om de ser varandra varje dag fast det faktiskt var nästan fyra månader sedan! Hela helgen hade de så mysigt och roligt ihop och båda barnen var på strålande humör hela tiden.

Vid 01 somnade hela familjen utan problem och vaknade utvilade och redo för en sväng på stan. Mamma (min) tog Bella själv en timme då de gick och köpte vinterskor och ett litet gosedjur och de gick hur fint som helst, storgumman är så modig! Haha, inte för att mamma är så farlig direkt men ändå. Sen blev det lunch på McDonalds medans lillasyster sov i vagnen och sen då storasyster sov och lilla var vaken fikade vi på Waynes. Perfekt skiftgång som passade allas intressen mycket väl!

På eftermiddagen åkte jag och mamma upp till Pirum Parum och tjejerna fick så fina kläder! Det har hänt något mystiskt med mig; jag gillar att matcha dom! Haha, innan vi fick Molly tyckte jag det var lite småtöntigt och ok om andra ville göra så men inte jag, nej nej. Men nu, jo vad fint det är! =) Så de fick lite lika saker, bland annat klänningar som de hade på Mollys namngivning.

På kvällen kom Isa och Bia och Isa och Bella lekte flera timmar utan minsta dispyt. Så kul! De kommer väldigt bra överens och Isa är ju så snäll och tålmodig. Självklart får man fika och glass då man är hos mormor/farmor så det var en helkul kväll!

På lördag var vi hos Marcus och Maria och Tuva och Nora och även det gick jättebra. De lekte med Tuvas Polly Pocket och det var verkligen snällt att låna ut dom grejern till en tvååring?! Vi åt gulasch som Maria gjort på älgfärs och dessutom hade de bakat foccacia och så muffins sen till kaffet. Riktigt finkalas vi hamnade på! =)På eftermiddagen åkte pappa och Pontus på hockey och jag och mamma myste hemma med tjejerna. Bella var verkligen så harmonisk hela helgen och det var så skönt. Mamma och jag kunde prata med varandra säkert en timme medan Blla lekte själv och bara ibland kom och visade något eller så. Molly låg på golvet eller sov i Ergo bärselen. Bästa köpet på länge! Skön att bära och Molly verkar älska den, men hon älskade ju Babybjörnen med men ska man tro vissa nu då så ska väl denna vara bättre för hennes lilla kropp. Kanon iaf, köp! =)

Då pappa och Pontus kom hem (AIK spöade Timrå med 4-1, haha) så åt vi räkor och myste. Sen blev det "Så mycket bättre" på TV och sen kvällen. Skönt!

Så var det då söndag och namngivningsdags. Morgonen började med en febrig, illamående och svag Pontus. Vi funderade fram och tillbaka om vi skulle ställa in helt eller om han skulle stanna hemma eller om han skulle trycka i sig Ipren och kämpa på och det blev det senare. Det är ju verkligen fantastiskt hur bra värktabletter fungerar då man väl använder dem. Vi är båda två väldigt restrektiva med det men då man verkligen behöver är det ju super. Så vi åkte upp och dukade och gjorde tårtor och vid 14 var det dags. Avslappnat och kul med dikt, namninfo, fika och presenter. Molly (och även Bella faktiskt) fick massa fina saker men det viktiga var såklart att få "visa upp" henne för alla som inte sett henne och som inte kommer se henne på länge igen.  Efter middag hos mamma och pappa rullade vi mot Stockholm och nu är det redan tisdag! Pontus gick på jobbet igår men kom hem som ett vrak med noll kraft så idag är han hemma och vilar. Hoppas verkligen jag klarar mig, ska ju på mamagala på söndag! Och jo, självklart hoppas jag att barnen klarar sig med. Tsss, egomamma.


(Bilder snodda från
Marias blogg)

Färdigtänkt

Nä, det blir ingen charter närmsta tiden. Tänkte och pratade och det är en hel del annat vi vill och ska lägga pengar på inom en snar framtid; bröllop, ny TV, lite nya möbler till vardagsrummet, lite mer renoveringsfix...Sen sparar vi varje månad med så nej nu är vi ansvarsfulla vuxna och mättar mun efter matsäck! =)

Fick en till otrevlig utgift idag; bilen blev underkänd på besiktningen. Första gången för vår fina gamla trotjänare! Men den börjar bli till åren, och milen, så det är väl inte så underligt. Var något med bromsar och lyktor, känns ju som bra grejer att fixa, haha. Har körförbud från tredje december så måste hitta en verkstad snabbt så vi tar oss hem till jul! Tur att att man får lite tid på sig iaf, vi ska ju som sagt hem i helgen med. Vi har lekt med tanken att åka tåg både nu och till jul men fan det blir krångligt med två barn. Vi vill ju kunna åka och hälsa på släkt väl där med så Mollys babyskydd måste med (Bella har en extra stol hos mamma och pappa), massa kläder, lite underhållning, våra saker...Sen vill vi ju helst ha med vagnen med även om mamma och pappa även har det, extravagnar alltså. Men skönt att ha en vagn och inte två som är alternativet då. Men jo, vagnen skulle vi ju kunna skippa men sen så åker vi ju hem först för namngivning och sen för jul vilket innebär ännu mer saker med oss hem i form av presenter. Jaja, en dåres försvarstal så här i miljökristider kanske.

Nu har liten vaknat och ligger här och vill ha lite sällskap. I eftermiddag ska vi försöka oss på att ta syskonfoton på tjejerna! Det kommer en fotograf till ÖF så hoppas de är på humör! Lite synd att Molly vaknade nu. Hon brukar sova (eller bli väckt) till starx efter 10 och sen vara vaken en timme för att sedan sova gott då vi hämtar på dagis och sen ytterligare någon timme. Hade varit perfekt idag med så hon är pigg för fotot men det löser sig väl ändå!

Nu - bebismys!Längtar efter charter...

Skulle vilja åka på semester med Pontus och tjejerna till något riktigt Svennebananställe, typ Gran Canaria. Nu i vinter vore gött. Bättre i vinter än i sommar för då är det ju kanske så att jag jobbar och dessutom är ju sommaren fin här med. Men jag vet inte? Ska vi ta oss råd, blir det apajobbigt med en 2,5 och en 0,5-åring, ska vi spara pengarna istället? Längtar iaf efter värme, bad, lagad mat.
Bild från google


"Men kan du inte leka liiiite själv?!"

Puh! Nästan skönt att det är måndag och vardag idag. Helgen var jättekul med halvdag för Pontus på fredagen och så där men speciellt utvilande har den inte varit. Bella är väldigt förtjust i att leka med sina föräldrar, helst båda samtidigt och hon bestämmer precis hur, var och vad vi ska leka. Vi har umgåtts med henne varenda sekund sedan fredag kl 14 och igår höll jag på att bryta ihop. "Mamaaaaa, moffas säng" (kallas numera Mollys blivande rum för pappa och mamma sover där då de är här och Bella brukar väcka morfar) "pappa koooom, pappa! pappa!, mamma!! Mamma upp, mamma stanna, mamma koooom, mamma koja, pappa koja! Nej, ja! gömma".

Gaaah, ibland vill man liksom inte ligga ihoprullad under en madrass och leka kurragömma (fast man får inte bli hittad eller hitta henne då vi leker kurragömma, då bryter Bella ihop...) utan man kanske bara vill kolla på TV, ett vuxenprogram rentav kanske? Bara vara! Det är nästan omöjligt då Bella är vaken. Hon ska ha sällskap hela tiden och vi ska leka med henne, inte bara vara i samma rum. Jo, får hon leka med vatten som är en mer exlusiv lek så räcker det att man är där och småpratar lite med henne men annars får man glatt ställa upp som patient, byggledare, konstlärare, mamma till dockan, restaurangbesökare... Samtidigt vet jag ju att tid och uppmärksamhet är det bästa och billigaste man kan ge sitt barn men heeeela tiden?!

Jag tror det syntes och hördes på mig att jag var döless igår så Pontus var schysst och tog med Bella ut i skogen 1,5 timme. Jag tog Molly till sängen och vi somnade direkt. Så jäkla skönt! Sova på dagtid gjorde jag hela tiden då Bella var bebis men det sker ju aldrig nu, såklart. Lyxigt som tusan iaf!

Till helgen ska vi ju till Sundsvall och ha namngivning för Molly så då får Bella leka med både oss och mormor och morfar, kanske kusinerna med (förutom på namngivningen) så det blir nog skönt för alla inblandade med lite variation! Längtar massor efter mamma och pappa och ska bli roligt att visa upp Molly för släkt och vänner, är en hel del som inte fått sett henne annat än här och alla vet ju att bebisar är tusen gånger sötare i verkligeheten! ;)