Åre

Lördag-måndag har lilla familjen spenderat i Åre tillsammans med Mirabelles farmor (Marie) och farfar (Claes), faster (Lotta) och "plastfarbror" (Alex). Vi bodde i samma stuga (obs: större än en genomsnittlig villa och inte en enda Ikeapryl i hela huset) som förra året, en lyxstuga i Björnens mer fashionabla omårde som någon så fiffigt döpt till Bel Air. Stugan är verkligen superfin både in- och utvändigt men då vi såg oss omkring så blev både jag och Pontus plötsligt glada över att Härjedalens kommun är griniga och petiga på hur och var det ska byggas i Funäsdalen. I Björnen, och i resten av Åre, verkar man få bygga lite hur man vill bara man har pengar och de verkar inte vara någon bristvara på det direkt. Husen är stora och vräkiga och de allra flesta är byggda i någon sorts alpstil som ju kanske inte gör sig så bra i Sverige, eller? Det finns förstås de som försökt bygga mer "svenskt" i typisk stugstil men de stugorna blir ju inte heller fina då de står tätt, tätt, tätt tillsammans med de andra alpmonstren och funkishusen.

Men som sagt, man ska ju inte klaga allt för mycket för visst har vi haft underbara dagar i stugan som både har egen bastu, plattTV, köksmaskiner som piper och talar om vad du gjort, gör och ska göra, tvätt- och diskmaskin och hur mycket fina möbler som helst. Som sagt så är just denna stuga ändå smakfull i all sin lyx.

Men vi satt såklart inte inne i stugan och möglade! Vi kom på lördagförmiddag så då packade vi ur bilen (ja, Volvon kände sig nog ensam bland alla Lexus och BMW:s), gav  Mirabelle mat och ny blöja, åt lunch gemensamt och sedan åkte vi ner på byn. Vi strosade och gick i affärer och fikade på Åre Bageri som verkligen är ett kanonställe! De är både ett bra café och kondis med allt sött man kan tänka sig och självklart lättare lunchrätter men de har också en stor al a cartemeny och fullständiga rättigheter så det är verkligen allt i ett. Vi höll oss dock till kondisdelen och gott var det! Senare på eftermiddagen träffade jag, Pontus och Mirabelle några gamla vänner, kul! En av dom, Jessica, bor ju i Åre men Maria och Karro bor i Stockholm så det var en lyckoträff att vi kunde ses!

Vid 18 var vi tillbaka i stugan och då var det dags för bastning och öl innan middagen. Som den småbarnsmamma jag är så tål jag ju knappt något alls så efter en (1) starköl och en (1) folköl och trettio minuters bastu upplevde jag en minifylla, eller nej alltså inte fylla men en skön salongsberusning, som varade i exakt en timme och sedan var allt som vanligt igen, skönt! =) Efter god middag så spelade vi spel och tittade lite på TV innan det var läggdags kring 23, helt frivilligt och precis som vanligt alltså.

På Claes och Maries  begäran kom vi ner med Mirabelle till dom vid 05.15 och så fortsatte vi att sova fram till 07 cirka. Skönt, även om jag ju inte tycker att det är så jobbigt att kliva upp. Pontus däremot uppskattade det väldigt mycket! Vid 10 var vi i backen och Pontus och jag fick åka hela dagen tillsammans då Claes och Marie igen krävde att få vara barnvakt, haha. Vi åt iaf gemensam lunch vid Rökullen och sedan åkte vi nästan hela systemet, förutom Björnen. Det är faktiskt väldigt skoj att åka i Åre, det är ju så stort! Men det märktes att det var slutet av säsongen för den lilla snö som finns kvar blev (ännu fortare än vanligt) uppåkt så det blev väldiga vallar på sina ställen. Sen är det ju inte fel att få åka så mycket sittlift heller, det är vi ju inte bortskämda med direkt.

På kvällen åt vi trerättersmiddag i stugan och bara myste och hade det skönt och la oss ännu tidigare än kvällen innan.
Det var väl iofs rätt bra för på måndagen gjorde jag, Pontus, Claes och Mirabelle en liten tur på fjället. Vädret var ännu bättre än på söndagen och det var så skönt att vara ute och åka längd! Vi åkte lite fel men det blev bara bättre för vi snubblade över en mysig våffelstuga där vi åt vår matsäck, dock efter att ha frågat om det var ok, vilket det endast är i Funäs om man betalar 20 kr vilket vi tycker är rätt. Vi hade med oss kaffe och mackor och det var så mysigt att sitta där och fika. Jag tyckte ändå att vi skulle göra rätt för oss så jag gick in och köpte en chokladkaka för 20 spänn, haha. Tanten tackade så mycket!

På eftermiddagen var det restfest i stugan och vi åt ur alla byttor och kastruller som fanns kvar innan vi begav oss hemåt. Mirabelle bajsade två gånger, åt en gång, sov totalt 20 minuter och grät sista 40 minutrarna men hem kom vi och hon somnade fort väl hemma så det gick ändå bra.

Idag blev det någon sorts antiklimax för mig efter allt roligt vi gjort senaste veckorna. Jag känner mig faktiskt lite nedstämd och har för första gången sedan vi flyttade hit lite hemlängtan. Tror det beror på att vintern i stort sett är över men det ändå är långt kvar till sommaren. Fjällen ser smutsiga ut på grund av barmark här och var, asfalten är förvisso torr men snön i sidan är svart av smuts och inte en tussilago finns i sikte, fanns dock massor i Åre. Det är för kallt för att plantera något (var åtta minus i går morse), så även runt huset ser allt grått och trist ut. Hela april hade vi gäster eller var borta men nu i maj gapar kalendern tom och det känns lite ensamt. Men jag är övertgad om att det kommer kännas bättre snart, förmodligen redan imorgon för då är det Kyrkis! =)

 
Bella och Pontus på Åre Bageri

 
Lotta och Alex, utsikt från stugan



 
Jag och Lotta på tu man hand

 
 
VM-8:an, lite läbbigt men bekvämt!


Far och son på tur

  
Hm, stämmer detta? Nej, det gjorde det inte...

 
Vår på fjället


Myspys med farfar

 
 
Hur många bilder kan man behöva på varandra?


Bus! Detta uppskattades dock inte av farfar. Men Bella älskar det!

 
Solning och bajsbyte i det fria

 
Bella med farmor


Vår! Snälla kom till Funäs med!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Halloj, ni verkar ha haft finfint i Åre. Tänkte på alla vräkiga hus.. var ni upp å kika på Copperhill nåt eller har dom hunnit stänga igen? Hoppas det finns lite snö kvar i backarna till nästa helg, blir nog sista skidsvängarna för säsongen=( Härlig bild me en flygande Bella, hon ser ut å uppskatta utsikten=) Kram C

Postat av: mille

Min kommentar försvann nog. Skulle bara säga att våren kommer nog snart till Funäs med ska du se! =) Här är syrenerna redan på väg att blomma och mitt inre skriker i protest NEJ, inte än! Men annars njuter man i fulla drag nu - det är så mysigt med allt som knoppar och börjar bli grönt. Utöver värmen då! =)



Vårkramar!

2009-04-21 @ 20:36:42
URL: http://bokstavligentalat.blogspot.com
Postat av: hanna

Vilket härligt väder! Ser ju ut som att ni har haft det hur bra som helst!

2009-04-21 @ 21:09:39
URL: http://litenfrost.blogg.se/
Postat av: Elle

Hihi... vikken fin bild på Mirabelle... hon ser ju så glad ut! Och den där bilden på henne när hon "flyger"... den är supermysig! Snacka om pappa & Mirabelle-time liksom. :)



Kram.

2009-04-22 @ 08:17:28
URL: http://www.elleonora.wordpress.com
Postat av: Maria

Det såg härligt ut i Åre!

Hoppas det känns bättre med humöret och hemlängtan idag:) förstår att det känns trist att vintern är över, höst och vinter är ju de absolut bästa tiderna i fjällen. Men snart är det sommar och semester, och vi hoppas såklart att få se er här hemma lite i sommar!

2009-04-22 @ 12:26:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback