Ibland saknar jag att ha släkten nära...

...och visst förstår ni det då ni ser kusinerna så här glada tillsammans?
...Men ikväll drar vi till Sundsvall och blir där några dagar så då kommer vi nog ses på något vis gissar jag?!


090929


Första snön

Idag kom då dagen vi väntat på,eh...? Hur som helst så har det alltså snöat idag, mest hela tiden faktiskt även om det i byn bara yrt omkring och inte lagt sig på marken. Fast på Skarvarna och andra fjäll runt omkring oss ligger topparna vita. Det är faktiskt rätt fint även om det känns tidigt. Men troligen smälter nog denna snö bort och så kommer det komma några till liknande "höstsprång" innan vintern, och snön, kommer på riktigt. Riktigt kallt har det varit med, max fyra plus och just nu kring 0. Tokblåser gör det med, trist för alla fina höstlöv som blir färre och färre på träden.

 

Ramundberget samt Anåfjället idag, 28 september 2009. Bilder från tillfjalls.se.


Idag har vi haft leklunch här med Totte + föräldrar. Vi inveg vårt sex år gamla våffeljärn så det blev en enkel men god lunch. Totte och Bella lekte fint = Bella var snällare än sist, även om de var lite trötta i omgångar. Hon sover ju oftast bara en gång/dag nu så även idag, så vid 19 var hon sååå trött. Efter en rejäl krasch rakt in i ett av få hörn vi inte har skydd på så var det ridå. Välling och gos i fotöljen i hennes rum och efter 15 minuter sov hon gott, skönt.

Nu väntar vi mest på Hollywoodfruar! =)


Skogsmullar är vi allihopa!

Oftast då jag, Pontus och Mirabelle är ute på utflykt så blir det på fjället, eller iaf kring trädgränsen. Därför var det extra kul att vara ute idag då vi faktiskt var i skogen, lång nedanför trädgränsen. Trots gråa moln, lite blåst och varning för regn från yr.no så tog vi bilen till Ljusnedal och utgick därifrån. Vi parkerade nära en liten sjö som heter Tevsjön och sen gick vi efter Tevån på en guldtursled. Enligt skyltarna skulle man komma till en kalkugn och då vi ingte riktigt läste avtånden så noga så började vi traska i tron om att det bara var några hundra meter. Det var dryga tre kilometer till denna fantastiska sevärdhet, haha. Närå, det var väl en fin gammal ugn av sten som man förr (1800-talet) eldade kalksten i för att transportera ner till någon storbonde i Ljusnedal som denne använde som puts för ladugården bland annat. Allt detta enligt den lilla skylt som fanns brevid. Ugnen gav mig dock "the Ring-vibbar" och dessa späddes på då det på en annan skylt gick att läsa att en ogift ung kvinnan en gång för längesedan tydligen hade dränkt sin "oäkting" i ån kring den platsen en midsommarafton och att man förtfarande kunde höra spädbarnsgråt just på midsommar. Hua, jag trot inte på sånt (alltså inte att kvinnor dränkte sina barn för att samhället föraktatade "oäktingar" utan på spöken) men det kryper ändå i skinnet.

Efter vi hade tittat en lagomt lång stund vände vi och gick mot vinskyddet vi hade scoutat ut. Vi fixade eld, gav Mirabelle mat (haha, ni kan ju gissa vem som gjorde vad) och grillade så smånigom korv. Det var grymt gott och skönt att sitta vid elden. Det regnade då vi gick till ugnen så vi var fortfarande lite blöta och frös lite. Vi satt nog där i dryga timmen och hade till en början sällskap av ett medelålders par och deras hund. Mirabelle var till en början väldigt förtjust i hunden men då den visade sin ömsesidiga kärlek genom att pussa henne blev hon lite skeptisk och nöjde sig sedan med att stå vid oss och säga "hej, där, titta" och peka på hunden. Men Pontus gick fram en gång till tillsammans med Mirabelle så att hon skulle förstå att hunden inte var farlig. Bra, jag vill inte ha en hundrädd dotter.   
Lavar lever bara där luften är tillräckligt ren, jippie! / Höst / Å / Ugnen vi gick totalt sex km för

 
Visst kan ni föreställa er "The Ring-vibbarna"?!

  
Då man är på utflykt får man äta korv med räksallad, mmm.


Då vi kom hem gick vi en lov med vagnen så Mirabelle skulle få sova lite, hon sov bara 30 min i bärryggsäcken. Men precis nu har hon vaknat så snart blir det väl middag, innelek och bad innan det är dags att sova igen. Hm, man kanske ska bli bebis i nästa liv?


Lekdag med Loos!

Idag har jag och Bella varit hos Hanna, Marcus, Vincent och Tristan nästan hela dagen. Ungarna har lekt i lera, hoppat studsmatta, kört grävmaskiner och slutligen badat jaccuzi. Mitt i badet kom Pontus dit dirtekt efter jobbet så då åt vi middag tillsammans. Marcus hade lagat en smarrig chili con carne och stekt brödskivor i äkta smör, mumma!


 
Bella och Vincent / Tristan och Bella

Vi bestämde även att jag och Pontus ska vara barnvakt en kväll, natt och förmiddag så att Hanna och Marcus ska få gå på dejt alldeles ensamma och sedan sova en natt helt ostört hemma hos oss. De blev jätteglada och då känns det såklart extra kul att få hjälpa till. Haha, någon som minns Vänneravsnittet då Joey och Phoebe diskuterar huruvuida det finns osjälviska handlingar? ;0) Men allvarligt så känns det verkligen som att de behöver få rå om varandra utan avbrott, om än bara för en stund, och även om grabbarna Loo skulle hålla oss vakna hela natten så är det en natt av våra liv (Bella sover ju gott varje natt, än så länge) och den offrar jag lätt för dom!

Nu blir det Idol, Skavlan och senare mys utan TV!

Det funkar!

Denna månad är första gången som jag och Pontus har tagit föräldraledigt 50% och jobbat 50%, båda två. Så som vi har ändrat och donat på försäkringskassans hemsida så var jag lite nervös över hur det skulle funka, om vi skulle få det vi begärt och i rätt tid. Men ja, allt stämmer! Och lönen från jobbet var lite mer än jag räknat med så alles güt. En bra start på helgen alltså!

Mirabelle sover i vagnen ute, har sovit snart två timmar nu så snart är det nog dags för lunch. Tänkte testa något nytt idag; fiskpinnar. Jag vet, det känns lite som "fuskfisk" men jag köpte iaf de dyraste Konsum hade, haha. Det var iaf 60 % fisk och bara ett E-nummer så det känns ok så här någongång. En ny favorit är iaf blodpudding. Vi lägger små kuber i en skål, slår på mjölk och micrar. Då blir de mjuka och saftiga och uppenbarligen väldigt goda för en 1-åring! Men jag måste säga att hon äter typ allt, som päronen sina! =)

Igår gjorde Mirabelle en praktvurpa ute på gatan. Vi hade varit i lekparken för att fördriva lite tid innan bad, välling och nattning och var på väg hem. Det var blött ute så hon hade gummistövlar på sig och det är inte så lätt att gå i dom så jag höll henne i ena handen. Men hon viftade och var väldigt tydlig med att hon ville gå helt själv. Jag släppte, gick baklänges framför henne och efter cirka en meter faller hon framstupa med sån fart att fötterna liksom svingades mot ryggen då hon låg på magen. Iiiiiihhhh!!, lät det förstås följt av ett riktigt "det-här-gör-ont-grin" och då jag lyfte upp henne var hon blodig under näsan. Jag torkade bort för att se om det var ett djupt sår men det var det inte så vi gick in och tvättade det och så smånigom hela Bella. Hon glömde det snabbt men nu imorse var det lite rött och svullet runt såret men det lägger sig nog. Blir nog en hel del vurpor framöver!

Efter Mirabelle ätit lunch nu så åker vi till Hanna och Marcus och grabbarna. Lite lek och stoj innan Pontus slutar kl 17 och då ska vi käka ihop. Men det blir en kort kväll, vi tänker inte sova över och Bella lägger sig ju krin 20. Dessutom måste vi ju se Anna Anka hos Skavlan kl 21!


Mirabelle


Två bra dagar på raken =)

Igår var jag och Bella i lekparken med Isabel, Tobbe och Totte. Det var trevligt men knappast någon actiondag då både Bella och Totte är otroligt lugna små knottar. De satt mest och tittade och grävde lite i sanden. Lite skratt blev det iaf då de gungade! Sen lekte vi hemma innan Pontus kom hem med nya bilen och jag såklart tog den på en liten tur. Den är så fin, liten, lättkörd och söt! =)

Senare på kvällen hade jag en dejt med Hanna på Villan. Vi var bara vi två, utan karlar och barn, och det var så skönt! Vi satt i två timmar och bara surrade, ett mycket lätt men otroligt värdefullt nöje.

Medans jag gjorde det var Bella och Pontus ute på scoutäventyr. De cyklade till sjön, gjorde eld och grillade korv. Jag skulle aldrig samla pinnar, göra eld och grilla korv ensam med en 1-åring men då är ju Pontus också positiviteten personifierad och såg inga som helst problem eller faror med detta. Självklart gick det jättebra och de hade en mysig stund tillsammans. Pappas tjej!

    


Idag har Pontus jobbat heeela dagen, 9-21, så han är fortfarande inte hemma. Men det har knappast gått någon nöd på oss. Dagen började på Kyrkis där det var trevligt som vanligt. Bella stod och gick jättemycket, duktiga tjejen! Jag fikade och hon åt lunch innan det avslutades med sångstund. Bella var nog i typ femte andningen för hon tjöt av skratt i varje sång med minsta rörelse, haha. Sen däckade hon i vagnen då jag, Johanna och Sigrid promonerade nästan en timme.

Nu då vi har två bilar så var ju Volvon hemma så på eftermiddagen passade jag och Bella på att åka på Konsum. Konstigt (turligt!) nog så verkar det vara lite av en favoritsyssla. Man får dock inte gå för nära hyllorna för hon har sjukt långa armar. Även grejerna i vagnen ligger ju lite i farozonen så man får tänka på var man lägger äggen om man säger så.

Då vi kom hem tänkte jag att "jaha, bara några timmar kvar till läggdags, då blir det lite lek och slapp nu" men då ringde en vän, Helene, och bjöd på middag! Hur kul som helst så där spontant (jag fick 45 min på mig, haha). Tur att jag hade bilen hemma då igen, för de bor i grannbyn, Ljusnedal. Det är inte speciellt långt, en halvmil enkel väg kanske men inget man är sugen på att gå ändå på kvällen. Hon har två barn, och en man, men Bella var av naturliga orsaker mer intresserad av barnen, haha. De "lekte" största delen då vi åt middag och sedan fick barnen vara med och äta fruktsallad. Jättekul med en så spontan och rolig middag mitt i veckan, tack å tack!

Så nu sover Bella och jag sitter och tittar på Idol, mätt och belåte. Skönt.


Det måste vara ett skämt

Jag vet, Anna Anka kanske är lite uttjatad nu, men denna miniintervju ssammanfattar ju henne perfekt, speciellt detta citatet; "Kvinnan har fött barnet, hon får ta sitt ansvar". Haha, eller buhä buhä kanske? Denna kvinna förvirrar.

Familjen har utökats!

Jag ska ju jobba i Ramundberget i vinter, två mil från byn, så vi blev i behov av en till bil. Visst hade jag kanske kunna samåka med andra som ska pendla Funäs-Ramis och det hade jag nog gjort om det bara vore jag som skulle åka men nu är det ju så att jag ska lämna och hämta Mirabelle på dagis med och då känns det jobbigt att vara beroende av andra. Stå där som en surtant och stampa med fötterna då 20-åringen man ska åka med "bara ska snacka lite med liftkillen", typ.

Denna bil är ju vår "andrabil" så att säga men frågan är ju om Volvon verkligen är bra nog att vara "första"? =) Den nya är en Renault Megane från -98, som Volvon ju också är, och den har gått 2000 mil mindre så vi har nog kanske två "andrabilar", haha.

Här är nya pärlan iaf!Just nu finns den i Östersund, där Pontus pappa fixade köpet, tack å tack!
Men imorgon tar Pontus bussen dit och tar hem den, wiiee!


Kusinhelg

Vi har haft finbesök av mina bröder med familjer, dvs Mirabelles kusiner, hela helgen. Det har varit superkul och mest bestått av mat, umgänge, bus och mys. Se själva!


 
Alla barnen leker, med Pontus såklart

 
Att provsitta skotrarna på Motor & Fritid var galet skoj!

 
Bröderna Lindström / Tuva och Bella


Från vår balkong, nu imorse

  
Nora skuttar i Djupdalsvallen / Isa sklättrar i träd och posar med mig

  
"Det här är ju en jättebra plats för familjefoto!"

 
Höstens grepp om fjället hårdnar


Tuva, Isa, Mirabelle och Nora efter att ha ätit smarriga våfflor på Djupdalsvallens våffelstuga


Lite jobb, lite fix och lite fika

Pontus jobbade 9-12.30 och då passade jag och Bella på att gå en långprommis i det fina höstvädret (fjällen är verkligen som vackrast NU!), hon somnade efter en stund och sov då vi kom hem med så jag hann läsa lite i DN och tvätta en maskin. Bella vaknade lagom till Pontus kom hem och då åt hela familjen lunch. Föräldrarna åt korv och spaghetti och dottern åt fiskbullar och cous cous. Vi har börjat få en fin rutin på det här med mat då tiderna passar; en förälder lagar de vuxnas mat medan den andra börjar mata Bella, då vuxenmaten är klar får Bella äta upp resten själv. Detta innebär en bebis (nja, barn?) som är nöjd och upptagen med sitt så föräldrarna får äta i lugn och ro, skönt! Det är ju inte alltid det stämmer att vi äter samtidigt som Bella men vi vill göra det så ofta vi kan för vi tror att det ger en bra feeling; familjen äter tillsammans och det är en naturlig och bra grej som vi gör varje dag och som det inte är något att fundera kring liksom.

Efter lunch fixade vi ihop i "förrådet" (ett extrarum) så att en bror med familj kan sova där nu i helgen. Den andra brodern med familj tar med sig husvagn, smidigt! Sen fick Pontus ett ryck och slängde massa onödiga saker vi samlat på oss här och var, han är bra på sånt! Jag "städar" mest så att saker inte syns men Pontus gör det på rikigt. En rejäl karl det där, haha.

Senare på eftermiddagen åkte vi ner till Jocke och Johanna då Pontus och Jocke skulle fiska (gör det än). Då passade jag och Bella på att hänga med Johanna och Sigrid och det var trevligt som vanligt. Upptäckte dock ett nytt drag hos Bella; ett lite elakt dragt faktiskt. Hon puttade omkull Sigrid flera gånger, vad jag förstår helt medvetet. Efter en stund överlistade dock Sigrid Bella och backade helt enkelt undan eller sprang iväg, haha. Bella kan ju gå nu men utnyttjar inte detta direkt så ofta så det var ingen match för Sigrid att finta bort tyrannen. Vet inte om det var för att visa att "bara för att du kan gå och springa så ska du inte tro att du är nåt" eller om det var något förvirrat vis att ta kontakt? Hur som helst så löste de ju det själva, vilket barn förmodligen ofta gör.

Just ja, jag brukar ju säga att Bella inte har ett enda rosa plagg? Det har hon nu, och det finns dokumenterat
här, haha. Måste erkänna att den är väldigt söt, tack mamma och pappa!

Barnen på det höstiga Frosmofjället... (och en och annan pappa)

I tisdags visade sig Funäsdalsfjällen från sin bästa sida: Varmt, soligt, inte ett moln på himlen och en obefintlig vind. Bella var också på hugget, eller åtminstone tillräckligt på hugget för att en rejäl utedag verkade vara en bra idé. Efter en kort överläggning med en annan pappa i byn bestämdes det att dagen skulle vigas åt en dagstur och tillika pappadejt upp emot Hamrafjället och Andersborg.

Efter lunch påbörjade vi vandringen upp emot Andersborg från fjällparkeringen i Tänndalen. Nöjda barn i bärryggsäckar, solen i ögonen och fjällmassiven i gyllene höstskrud; det pappalediga goda livet på en pinne!

Några hundra meter efter Andersborg, där leden går igenom ett pass med sjöar mot vindskyddet i Svalåtjärn slog vi läger för dagen. Bella sov i ryggsäcken och Sigrid bajsade i blöjan. En hyfsat nöjd Pontus la sig på rygg i gräset  med ett grässtrå i munnen och byggde upp suget på frystorkat kaffe. Det är ganska fantastiskt hur nöjda barn kan vara ibland. Vi hängde uppe på vår lilla inmutade plats i åtminstone tre timmar, utan leksaker, utan arrangerade lekar eller något annat (klar fördel med kalfjäll - inga träd eller buskage som en 1-åring kan gömma sig bakom, fri sikt = full uppsyn!) och de var konstant nöjda!

På vägen tillbaka fick jag igen för bajsblöjan i alla fall. Bella kastade i smyg av sig mössan vilket tog några hundra meter för mig att upptäcka, vilket resulterade i en liten detour.

In alles en fantastisk dag!


Hamrafjällen börjar få fina höstfärger.

   
Bella spanar ut över ett vattendrag/Sigrid kryper i ljungen/ Bella undrar om det är ätbart/ Bella väntar på gröt


Jocke och Sigrid på leden  mot Andersborg på tillbakavägen.


Östersund

Vid 20-tiden i lördags åkte vi till Östersund. Att vi åkte så sent berodde delvis på att jag jobbade till 18 men också att det är lättast att åka bil med Bella då hon ska sova. Hon var vaken kanske 30 min innan hon somnade och sov sedan till 08.15 dagen efter, jippie! Hon slog upp ögonen då vi stannade bilen utanför Claes och Marie men Pontus tog bara ur henne ur bilen, la henne i sängen inne och stängde dörren, så sov hon igen. Vi däremot myste till 01 med kvällsfika som faktiskt innehöll mousserat vin, haha! Det hör ju inte direkt till vanligheterna men mina tokiga svärföräldrar ville absolut fira mig då jag fått nytt jobb. Japp, i vinter ska jag jobba i Ramundberget, känns bra och ser fram emot en vinter med hektiska stunder, massa nya arbetskompisar och mer ansvar. Blir kanon! Ja, så därför dracks det fuskchampagne så där mitt i natten nästan, hihi.

På morgonen åt vi gemensam frukost innan vi strosade lite på stan. Inte så mycket som har öppet på söndagarna ju så vi hamnade rätt snart på Paus där vi långfikade. Åh, va mysigt! Pontus föröskte få oss att äta kebab till lunch men jag ville absolut sitta på ett café där de har gott thé, massa olika kaffe och italienska grillmackor. Ja, vi har det här hemma med, bland annat på mitt jobb men ändå, det är liksom "stad" för mig och jag njöt i fulla drag!

Efter det gick vi hem och tog det lugnt innan vi fixade oss inför dejten. Det var ju huvudpoängen med stadsbesöket; att fira tio år tillsammans! Det var som sagt söndag och många hade stängt så vi bokade bord på Simon & Victor, fast vi helst hade velat testa något vi aldrig varit på men det var bara typ tre ställen att välja på. Ja, bortsett från 100 stycken "Pizza/Al á carte" men nej det var inte riktigt vad vi sökte för denna speciella kväll. Innan vi gick drack vi en cosmopolitan och trots att jag tillhör SATC-generationen så får jag nog erkänna att jag aldrig druckit det, men det var verkligen gott! Lagomt förfriskade kom vi till restaurangen och det visade sig att vi gjort helt rätt att boka bord då det var fullsatt, jättekul verkligen! Till förrätt åt vi jämtländsk delikatesstallrik, till varmrätt åt Pontus grillat lamm, jag åt renkalvfilé och till dessert drack Pontus whisky och kaffe och jag drack kaffedrink med mintu och åt marrängsuisse. Just ja, mellan varmrätten och desserten beställde vi in en skål med supergoda oliver. Allt var hur gott som helst och det var superkul att vara ute själva! Vi kom inte hem förrän midnatt och då sov alla sött sedan länge.

På måndagen var vi på stan igen och njöt av solen i Bashusparken bland annat. Innan vi åkte hem åt vi middag med Claes (Marie åkte till Stockholm för att träffa Pontus syrra Lotta) och precs som på vägen dit somnade Bella i bilen och vi la över henne hur smidigt som helst här hemma.

Nu har jag jobbat två dagar men Pontus och Bella har bland annat varit på fjället med Jocke och Sigrid, kommer kanske ett "pappa-blogg-inlägg" senare.

Idag hann jag faktiskt vara med på Kyrkis innan jag började så vi var där alla tre vilket ju är extra kul. En sjuksköterska informerade lite om svininfluensan men inte så mycket vi inte redan visste. Bella får ju inte vaccineras, men jag och Pontus ska vaccinera oss bland annat för hennes och alla andra barn under tre års skull. Hade jag haft en nyfödd eller varit gravid hade jag nog varit lite nojig men nu känns det som att vi gör vad vi kan och ska och sen tänker vi inte mer på det.

Nu Idol, kaffe och Pontusmys!


 
Finaste thébrickan på Paus / Claes vet att jag fotar, inte Pontus

   
Marie matar Bella / Brunch / Yepp, he's taken! ;0)

 
Bella och Pontus leker, dock inte med varandra, haha.


En bra familjedag

Idag jobbade Pontus 9-12.30 vilket innebar att jag och Bella knappt hann starta vår dag förrän han var hemma igen. Eller jo vi hann ju äta frukost ihop alla tre, vi klädde och fixade oss, lekte inne (läste bok, kollade i fotoalbumet som Bellas farmor och farfar gjort till henne och byggde Duplo) gick en promenad i det fina vädret som slutade med att Bella somnade och att jag kunde läsa DN i solen på bron. Sen så kom Pontus hem igen, med tio fina röda rosor! Japp, fast vi hade sagt att vi inte skulle fira vår "10 år tillsammans-dag" idag så busade han alltså till det och överaskade med rosor ändå, tack Baby! Det riktiga firandet ska dock innefatta en barnfri dejt i Östersund framöver, det ska bli så grymt skoj! Får se när det passar med jobb och så.

Efter lunch hemma och massa lek i Bellas rum bestämde vi oss för en promenad då det fortfarande var soligt och femton plus. Vi gick en lov mot sjön och där någonstans somnade Bella ovh vi tänkte att det kunde vara schysst att sätta sig på Villans uteservering och äta en glass medans hon sussade i vagnen. Som ni förstår sussade hon inte i vagnen utan cirka 20 meter från Villan vaknade hon, såklart. Men hon var glad och nöjd att få sitta där och tugga på ett äpple och äta en och annan sked glass.

Sen gick vi hem, åt en sen middag (älskar att vara vuxen då man kan äta glass innan maten!) som följdes av Idol och läggning av Bella, senare än vanligt men då hon så snällt också tittade på Idol/lekte på golvet så fick hon vara vaken. Kan dock säga att hon verkar ha noll känsla för talang då hon applåderade och dansade till de sämsta deltagarna. Eller så ville hon vara snäll. En anna grej vi roade oss/henne med vara att leka "sök", ja ni vet som man gör med hundar, haha. Om vi säger till Bella "var är Leo" så hämtar hon sitt älskade gosedjurslejon, oftast även om han är i ett annat rum. Sjukt underhållande och även lite imponerande, eller hur? Jag har trilskat med dessa lejon (hon har två så att vi i framtiden kan ha en på dagis och en hemma) sedan hon var nyfödd då jag ville att hon skulle ha en gos förutom nappen, bland annat för att i framtiden göra "nappslutet" lättare, för att ha en trygghet som hon kan ta med sig och som alltid är densamma och för att det ser så sött ut med barn som släpar på gosedjur. Till en början var hon totalt ointresserad men nu älskar hon dom! Eller nej, hon skiter ju i att det finns två, har hon en så nöjer hon sig med den, men hon älskar "Leo" helt enkelt. Hon verkligen gosar och vill att vi också gör det, hon ger honom nappen och vattenflaskan och kittlar honom på magen, haha. Hon fick Leo av en gammal barndomsvän (Katrine) till mig och det passar ju så bra då hon ju är lejon. Finns en rolig berättelse om det faktiskt; Katrines dotter skulle få välja en present till nyfödda Bella och valde då en tiger, men då bytte Katrine ut den mot ett lejon just för att Bella ju är född i lejonets tecken, utan att visa dottern, haha. Men det blev ju super, Leo har dessutom så fin kalufs som Bella brukar peta i.

Igår föressten hade jag en mysig kväll med
Hanna! Hon ville komma till mig och se Idol och det var ju jättebra då jag ändå inte hade något sällskap då Pontus jobbade så vi såg på TV och kvällfikade tillsammans. Eller ja, hon drack thé och jag fikade på riktigt, haha. Dock så tog det längre tid än vanligt (nästan en timme) att lägga Bella. Tror det berodde mycket på att jag ville att det skulle gå fort just för att Hanna var här och då kände säkert Bella en liten stress i mig och fick väl svårare att slappna av. Men hon var inte ledsen eller så och jag tror ändå att Hanna njöt av ensamheten och tystnaden då hon satt i vår soffa och läste nya Mama =)

Tjing!


Fina rosorna jag fick av fina Pontus, tack!


Babies 10 år!
Imorgon har jag och Pontus varit tillsammans i tio år, alltså sedan vi båda var 16 år gamla.
Då hade vi nyss börjat gymnasiet och nu är vi föräldrar och ska gifta oss i juni nästa år. Underbart!

Detta är dock en bild från år 2000, finns ju inte så många bilder på oss i våra yngre dagar tyvärr. 
Detta är ett framkallat foto (tagen med en engångskamera minns jag) som jag fotat med digitalkamera. Digitalkameror var ytterst ovanliga på 1900-talet ska ni veta, kids! ;) Bilden är iaf från skolavslutningen i 1:an, Pontus hade spelat med sitt band Slithering Gees på torget och som alla andra minderårig sitter vi vid ån och dricker öl. I dett fall Åbro River, som var standard då, liksom den ljusa jeansjackan från Crocker, haha.
Och nej, cowboyhatten är inget skämt.


Massa nytt nu

Nu kan alltså lilla damen gå, ja vår definition för övrigt är att ja, hon kan gå men hon går inte, är ni med? Hon vet hur man gör och kan ta några steg i rad inklusive paus men att gå är inte hennes första val för att transportera sig, då kryper hon oftast eller tar lära-gå-vagnen. Men det blir väl mer och mer!

En annan ny sak är det här med att äta själv. Hon får inte äta hela portioner själv för då skulle hon få i sig typ 0,3 % av måltiden men vi brukar låta henne ta det sista på tallriken själv och det tycker hon är väldigt spännande. Måste säga att jag är förvånad över vilken koll hon har ändå! Hon har definitivt bestämt sig för att vara högerhänt, hon för skeden till tallriken, försöker fånga upp något (detta är dock svårt, därav 0,3 % näringsintag) och för den sedan till munnen. Att träffa munnen är inga som helst problem men att få av maten från skeden är ite trixigare verkar det som. Hon förstår inte alltid att hon måste stänga munnen, haha. Ofta vill hon också mata oss först men då säger vi "Bellas mun" och då tar hon det själv. Hon kladdar inte överdrivet mycket heller, men det är klart skulle vi ställa fram en hel portion med typ spaghetti och köttfärssås skulle det nog bli partaj! Igår köpte Pontus mamma en sån där heltäckande hakklapp, med ärmar och allt. Verkar perfekt för unga gourmeter! Får se om hon skickar den till oss eller om vi åker dit nåt ganska snart. Sen tror jag vi ska göra som Hanna och Marcus; köpa ett stort fyrkantig plastskydd att ha under stolen och en bit av bordet. Det är från IKEA och är egentligen till för kontorsstolar med hjul som kan förstöra golven men det funkar ju perfekt för att skydda mattor och golv från fläckar med. Vi har ju matta under köksbordet, lite knepigt men den hamande där då vi flyttade hit och nu har vi vant oss med något varmt och skönt under fötterna, speciellt på morgonen då det är kallt på golvet oftast, så den blir nog kvar. Då hakklapp och skydd finns här kan hon nog få testa en hel portion själv, om vi ser till att hon blir mätt!


    
Visst kan det bli kladdigt, men bara då mamma tillåter det. Men en rolig bildserie blev det ju! ;)


I förmiddags var vi på Kykis. Det är mellan 10-12 och det är precis då Bella brukar sova sin förmidagslur så jag gick lite innan så hon skulle chansen att somna på vägen dit men det gjorde hon inte så jag tog in henne. Till min förvåning både lekte hon och åt lunch utan att bli trött och gnällig, ända till 12. Men i vagnen på vägen hem somnade hon direkt och sover än. Kanske betyder detta att det inte blir någon eftermiddagslur, nu då hon sover senare än vanligt? Vi får se. Vore rätt skönt om hon somnar senast 20 iaf, Pontus jobbar 9-21 idag så lite egentid (mer än detta) vore najs.
Breaking news!!


Det blev bad ändå!

Imorse kände sig Pontus piggare och Bella var helt symptomfri från förkylningen om man bortser från någon genomskinklig droppe snor som dyker upp (eller ner, egentligen) då och då så vi bestämde oss för att bada på Hotell Funäsdalen. Trots att vi bara badade i cirka 20 min (vattnet är inte bebisvarmt) så har det tagit hela dagen ändå, rent planeringsmässigt. Vi ville att Bella både skulle ha sovit och ätit lunch innan så vi kom inte iväg förrän vid 13.30, då även vi ätit och druckit kaffe. 

Väl i poolen var hon sådär typiskt måttligt Bella-inspirerad; absolut inte ledsen eller rädd men inte heller glad eller uppspelt. Hon mest bara var. Pillade lite på vattnet och skrattade en kort stund då det plaskade och sen blev hon förtjust i en boll som fanns där men annars tyckte hon väl mest ingenting om det hela, haha. Hon har inte badat i pool sedan innan jul så vi är ändå glada över att hon inte var rädd för vattnet.

Sen kom vi hem och hon fick mellis ute i form av banan på stående fot, bokstavligen, då hon vägrade släppa sin gunghäst som för tillfället står på altanen. Sen gick vi en lov med henne i vagnen då hon höll på att somna redan då vi cyklade hem från hotellet. Som vi trodde somnade hon, har väl sovit 30 minuter nu tror jag. Tänker väcka henne kring 16.30 så hon somnar ikväll, men det brukar som sagt inte vara några problem ändå. Nio kvällar av tio sover hon 20.00, oavsett eftermiddagslur eller ej. Vi är så glada och tacksamma att hon sover så bra!

Ikväll är det Idol, äntligen är den vanliga TV-tablån tillbaka!
Love =...men det är krispaket-tider och jag har tre i samma modell så nej.


Längtar efter bröder och c:o

Nu är det bokat och klart, mina bröder med familjer kommer till oss nästa helg, alltså 18-20:e, så kul! Det är troligt att jag jobbar men Pontus är ju hemma och jag kommer ju hem till kvällen så det går ju fint ändå. Ska bli så kul att träffa alla och så kul att de vill komma till oss!

Ska bli kul att se om Bellas kusiner tycker att hon blivit större sen i juli då de sist såg henne. Vi tycker ju att hon lärt sig massor så ja, ska bli kul att se om de interagerar mer med varandra nu.

Appråpå att lära sig saker; Bella har tagit sina första steg! Förvisso på mycket ostadiga ben och som max tre steg men ändå! Stå själv fixar hon nu och hon kan till och med göra annat samtidigt, typ bläddra i en bok. Hon tar sig från sittande till stående utan stöd och hon blir så glad och stolt varje gång! Detta kan ju kanske har något att göra med att jag och Pontus tjoar "heja, bravo, duktiga Bella...!" och klappar händerna tills känseln försvinner men ändå ;0) Vi är verkligen stolta och glada över vår tjej som börjar bli stor!

Imorgon är vi båda lediga men vi vet inte vad vi ska hitta på. Alla tre har ju varit förkylda och Pontus är fortfarande lite hängig så det finns ingen ork för vandring eller så. Det är då man vill bo i en stad! Hm, jaja men något ska vi väl kunna hitta på. Bada (inomhus såklart) kanske? Fast det kanske inte heller är bra om man varit fökyld nyss? På onsdag ska jag iaf på terminens första kyrkis, ska bli jättekul!


Jobb, svärföräldrar och massa god mat

Så har min helg sett ut! Claes och Marie kom hit på fredagkväll och vi torterade Bella från typ 18.50 till 19.30 då de äntligen kom, ja vi höll henne vaken alltså trots att hon nog hade somnat bums redan innan 19 om vi lagt henne. Men vi ville att de skulle få träffa henne en stund och precis som vi misstänkte så la hon i en sista växel då farmor och farfar kom och var pigg och underhållande under cirka en timme innan hon somnade efter vi avnjutit en helt underbar god älggryta och ett glas vin. Mumma! Pontus hade lagat och den var verkligen himmelsk; älgbog som fått koka 1,5 timme, morötter, kantareller, grädde, kryddor och kokt potatis och gelé till. Värsta lyxen ju, egentligen, då man sällan orkar göra långkok längre. 

På lördag var Pontus och Claes och fiskade medan jag jobbade och Marie och Bella hade qualitytime. På kvällen bjöd Claes och Marie på trerätters; kantarelltoast, briefylld kycklingfilé lindad med bacon och potatisgratäng och glass med hemmagjord varm jordgubbssås. Mycket gott även det!

Idag jobbade jag någon timme bara och resten av gänget var i lekparken och fikade lite på byn. Då jag kom hem på eftermiddagen lagade vi fisken som Pontus och Claes fick under lördagen, hur gott som helst! Öring stekt med timjan och salt och potatis och sallad till. Enkelt men ljuvligt!

Nu har jag nyss lagt Bella och vi ska mysa i soffan. Ska fortsätta äta såklart, haha. Det blir toast med brie och tomat bland annat och så lite godis till dessert. Vi ska hyra "Revolotionary Road", tror på den!
En av två fina firrar som vi åt med andakt!


Utelek

Idag har familjen varit ute större delen av dagen. Eller vi gjorde lite nytta på förmiddagen; Pontus bakade ciabatta och rev upp vissna sommarblommor ute i rabatten och jag tvättade fönster. Då jag hunnit klart i köket och funderade på huruvida jag skulle orka fortsätta resten av lägenheten eller inte så ringde Jocke, Sigrids pappa, och vill träffas på Risnäsets lekpark. Vi var väl inte alltför svårövertalade direkt ;0)

Då vi inte hunnit äta lunch så packade vi en ryggsäck med massa gott; tunnbrödrullar med ost, skinka, paprika och tomat, kaffe, lättdryck och nerktarin. Bella fick med sig en banan och vatten. Jag riktigt njöt av att göra i ordning matsäcken, haha. Kändes som den ultimata familjelyckan, och kul var det ju!

Vi hämtade upp Jocke och Sigrid hemma hos dom och så gick vi tillsammans mot lekparken. Bella åkte vagn men idag var det något annorlunda, japp vi vände henne framåt! De allra flesta vänder ju sina barn kring 1 år eller kanske tidigare (?) men vi och Bella har trivts med att ha henne mot oss. Men på sista tiden har hon vänt sig om för att kolla på lastbilar etc så vi tänkte att vi skulle testa ochd et var riktigt spännande! Hon satt sprikrak i ryggen och liksom skrek och kollade rakt fram, haha. Vi tolkade skriken ungefär som "hallå världen, nu tar jag över!", typ. Det visade sig senare då vi gick hem från parken att det gick finfint att somna med fast hon inte såg oss, skönt.

Men innan vi gick hem hann vi alltså fika, gunga, gräva i sanden, köra med plasttraktorer, gunga gungbräda, klättra i trappor och njuta av det fina vädret och sällskapet. En kanondag!


 
  
  Jag och Bella är lite förkylda men inget som stör allt för mycket. Men man kanske inte ska vara ute och snora på andra i dessa influensatider, kan man ju få onda ögat ;0) Närå, klart man ska ta människors rädsla på allvar men någon svininfluensa är det inte då vi inte har feber eller är orkeslösa. En vanlig snuva helt enkelt! Men nyss på Rapport pratade de om att de rekommenderar familjer med spädbarn att hålla sig hemma under den värsta tiden som kanske kommer snart. Men hur länge är barn spädbarn då? Och gäller det verkligen i Härjedalen där varje invånare har en hel kvadratkilometer att vara på, ensam? Eller i Fuäsdalen, där det bor ca 700 invånare? Pssst, avis Johanna? ;0) Men det är klart, vi behöver ju kanske inte ta med henne på affären och så... Svårt det här!

Pontus la Bella för en stund sedan och det tog nio minuter, inkl välling! Skillnaden ikväll var att hon fick vällingen i sitt rum i fotöljen vi har där inne. Aannrs får hon välling i soffan med oss och sen går en av oss in med henne och sitter i fotöljen i hennes rum med henne i famnen tills hon somnar och då lägger vi henne i sängen. Målet är att hon (återigen) ska kunna somna själv i sängen men då detta funkar så smidigt så kör vi på det ett tag till. Vi är noga med att lägga henne först då hon är trött så hon inte ska kämpa i fotöljen för då vi väl sätter oss där kommer hon inte därifrån. Men trots att hon oftast sover två gånger/dag så är hon trött senast 20,00. Men jag har läst nånstans att barn behöver ca 13-15 timmars sömn/dygn tills de är två år. Det stämmer ju i så fall då hon sover ca 11 timmar på natten och så typ tre timmar under dagen. Jaja, det funkar som sagt bra för oss!

Ikväll ska jag se "Skräckministeriet" på 2:an, go SVT!


Johanna o Sigrid på besök

Idag har jag och Mirabelle haft besök av Johanna och Sigrid. Det var jättekul, speciellt då jag och Johanna inte har setts på hela sommaren. Vi fikade och pratade och tjejerna lekte mest själva, behändigt! =) 
 
Busiga tjejer ute på vår gård


Sigrid gillade Bellas fina fotölj som hon fick i 1-årspresent av mina föräldrar


Älskade dotter!