På tu man hand

...Nej jag och Pontus har inte tagit oss iväg ensamma än utan rubriken syftar på min och Mirabelles förmiddag i badhuset i lördags. Det var så roligt och väldigt välbehövligt för oss båda att få vara bara vi! Det blir en del konfliter på dagarna mellan oss, dels för att jag ibland måste prioritera Molly (typ att hon ska äta eller få ny blöja annars försöker jag verkligen satsa allt på Bella) men mycket för att Bella helt enkelt är 2,5 år snart. Hon trotsar Pontus med då vi båda är hemma men jag får ju ta mest för att jag är hemma mest helt enkelt. Trouble two heter det ju på engelska och även om man förr pratat om treårstrots i Sverige så tycker jag att nyare facklitteraur kring barns utveckling ofta nämner 2,5-3 år som en svår tid. Och ja, det ÄR det. Hon är väldigt bestämd och har ett mycket stort men skört ego. Om jag säger åt henne att hon inte får klättra på bordet (eller hacka med bestick i bordet, eller hälla vatten på golvet, eller slå på TV:n eller inte äta bulle) så kan det sluta i fem minuters gråt och hulk liksom. Pust! Sen är hon fortfarande dålig på att sysselsätta sig själv. Hon börjar nästan aldrig leka ensam med sina leksaker utan jag måste styra upp och om Molly då inte vill sitta i babysitter eller så utan i mitt knä eller i bärselen så kan det också bli kaos. Ibland försöker då Bella slå Molly och ibland lyckas hon, tyvärr. Det tar mycket krafter både fysiskt och psykiskt att underhålla dem båda och jag är så glad att jag tog mitt förnuft till fånga och valde att nyttja 15 tim/vecka på dagis. Nu går hon bara 12 då hon jämt är ledig på fredagar men ändå.

Men åter till badet! Ibland kan jag längta efter min Bella. Den glada, goa, busiga men lite försiktiga tjejen som jag såklart får se på vardagarna med men inte alls lika ofta nu pga Molly och trotsålder. Men då brukar vi göra så ibland att Pontus tar Molly och så är jag och Bella med varandra och gör något roligt. I lördags var vi alltså på badet i Huddinge och det var så kul! Bella älskade att bada (har ju inte gjort det sedan i somras) och var inte alls rädd utan lekte både i barnområdet och i mellanbassängen där hon och jag hade lite simskola då vi doppade öronen, kokade kaffe och skvätte. Hur kul som helst och inget tjafs eller trots. Viktigt att vi får göra det ibland, komma iväg bara hon och jag. Men såklart ska hon få vara ensam med Pontus med och med alla. Jaja, tur att det ändå är ledigt två dagar i veckan!

Med detta sagt vill jag dock understryka att vi fortfarande är nöjda med beslutet att ha två barn relativt tätt. Så det så! :)

Julfest och glöggkväll

Igår var vi, hela familjen, på julfest med Pontus "Stockholms-släktingar" vilka alla mer eller mindre härstammar från Pontus farfars syster. Inte direkt nära släkt alltså men det är ett gäng trevliga typer som vi faktiskt träffat i stora sammankonster hela tre gånger sedan vi flyttade hit i april. I går var det alltså julfest. Eller fest? Jo, men visst kan det väl vara fest fastän det inte är alkohol iblandat? Jo, det kan det ju! Julfest var det alltså. Fyra timmar åt, pratade och lekte vi. Det var mest de yngre som stod för det sista. Jag och Pontus var så stolta över Mirabelle som vågade leka utan någon av oss med sex andra barn som hon inte känner. Det gick super och som om inte det var nog ställde hon dessutom upp i ett Luciatåg och sjöng faktiskt några ord! :) Det var en mamma som hade planerat (övat sånger och tagit med kläder!) med sina två döttrar som är fyra och sex år och till sist var det dom två och Mirabelle som stod kvar och sjöng. Jag och Pontus såg nog ut som två töntiga, fånigt leende och på gränsen till patetiskt stolta föräldrar! Extra kul att se då vi struntade i dagis Luciatåg idag med farhågan att det bara skulle bli känslodrama om först både jag, Molly och Pontus skulle följa med till dagis, fika och ha mysigt och sen gå. Dessutom började de 7.00 och vi är normalt inte där förrän 8.30. Nä, det var rätt beslut men som sagt kul att få se igår då istället. Imorse tittade vi på TV med och då sa Bella "ja åsså" och pekade på Lucian :)

Molly stackarn är dunderförkyld. Hes, rosslig, snorig, hostig, gnällig, svårt att sova stundtals...Allt utom feber så man får väl vara glad för det! Bella var ju sjuk förra helgen så det var väl lillasysters tur nu. Trodde hon skulle klara sig men amning hjälper väl inte mot precis allt även om jag tror det hjälper mot mycket! Just nu funkar mjölken som näsdroppar iaf, haha!

Ikväll ska jag till en gammal kär vän på glöggkväll. Ska bli roligt! Pontus stannar hemma med barnen så jag är lite nervös inför att åka pendel och så på kvällen. Men jag kommer ha sällskap större delen iaf!


   

Lite ditt och datt

I helgen var mamma och moster här och vi hade det väldigt mysigt och lugnt. Mirabelle fick tyvärr feber på fredagen och var inte sig själv på hela helgen men på lördagkväll tog hon iaf några danssteg då vi tittade på "Så mycket bättre". Ska verkligen börja på barndans/gympa med henne nästa år (åldergränsen är tre år) om intresset finns kvar!

Eftersom Bella var dålig på lördagen så var hon hemma med Pontus då jag, Molly, mamma och Susanne tog pendeln till Södertälje och gick på Torekällbergets julmarknad. Hur fint och mysigt som helst! Lagomt med folk (inga problem trots dubbelvagnen), inte massa krims krams i stånden, skådespelare som gick runt i 1800-talskläder och pratade med besökarna, en god jultallrik med julmust på ett av de mysiga fiken och inte minst vädret; tio minus och strålande sol! En riktig myspys-dag med en otroligt nöjd Molly som bara sov i vagnen förutom då vi åt lunch för då var hon med och åt också. Dock inte jultallrik :)

På kvällen lagade Pontus jättegod lax som han köpt hel på ICA. Han filéade och penslade med kryddor och olja och så fick den gotta sig i ugnen en kvart typ. Till åt vi pressad potatis, sallad och creme fraiche med smulad fetaost och vitlök i. Mumma! Sen blev det som sagt TV och fika i form av peppisar och lussebullar som mamma gjort.

På söndagen åkte de hem på förmiddagen då det var snöigt och grått. Skönare att åka i dagsljus då. Söndagen var årets längsta dag tror jag. Bella var inte heeelt 100% så vi kunde ju inte gärna dra på Lekslottet eller ut och härja i snön så det blev en lång dag inne med smålek och lång vila.

Hon var hemma från dagis igår med men idag fick hon gå och jag tror verkligen hon längtat. Hon var jätteglad då vi skulle gå och påklädningen har nog aldrig gått så fort tror jag! :) Men hon är noga med att säga "mamma kommer snart", för att verkligen försäkra sig om att så är fallet. Pontus var på utvecklingssamtal i torsdags och allt var bara bra. Hon trivs bra, tar för sig mer och mer, pratar med barnen och personalen, går själv mellan rummen, trotsar personalen ibland (de tyckte det visade att hon litade på dem och det stämmer nog, hihi), leker bra både ute och inne och äter bra förutom på torsdagar då det är soppa. Då hon får tallriken frågar hon "mat?" som att det liksom inte är mat, haha. Men hon överlever! De får mjukt bröd och pålägg och det äter hon. 

Jag längtar massor till jul! Vi klädde granen igår (?!) och julkänslan infann sig direkt! Adventsstjärnorna har varit uppr länge men nu finns även tomtar här och var. Fick en hyacint av mamma så det doftar jul med. Inte långt kvar, dryga två veckor bara!

Buhäää!!

Idag var sista gången på föräldrakursen. 14 gånger har vi varit sex mammor som träffats och pratat barn och "barnuppfostran" och en hel del annat som inte fanns med i kursen, haha. Det är två förskolelärare som gått en specifik utbildning kring detta och som har hållt i det. Det har varit så kul och bra! Det bästa har varit att varje torsdag fått träffa andra vuxna och få fika i hyfsad lugn och ro (bara Molly i knäet iaf) och bara få vara Lina en stund. Eller ja, bara barnsnack nästan ju men ändå! Alla deltagare har varit så trevliga och det var en fin stämning i gruppen. Jag kan verkligen tänka mig att umgås privat med varenda en av dem har jag också gjort det med men jag ska nog lägga in en stöt på resten med! ;)

Jaha, torsdag igen då. Imorgon kommer mamma och moster Susanne och stannar över helgen. Ska bli kul! Tror det blir någon julmarknad på lördag eller om vi sticker iväg och åker pulka och grillar korv. Varken mamma eller moster är ju några "in till stan"-typer direkt. Det är rätt svårt med två barn med, eller iaf nu på vintern med massa kläder som ska på och av hela tiden.

Nu då mamma och Susanne kommer har de med världens bästa julklapp som vi syskon får varje år av mamma och pappa; älgkött! Vi har köpt en frys och ställt i förrådet för att vi ska kunna ha älg nu med. Vår frys inne är så liten så det ryms inte. Men nu kan vi ta emot dryga 40 kilo färs, bog, fransyska, biff, filé....Mumma!

Appråpå mat så har Molly börjat få gröt och hon älskar det! Första gången förstod hon inte hur hon skulle få in det i munnen men nu gapar hon stort. Har testat skrapad banan med men det var inte alls gott tydligen. Mango på burk går ner men inte som gröten. Ska testa mat snart med men än så länge funkar gröten fint. Tror vi ska börja ge gröt eller ersättning 2 ggr/dygn nu. Försöka minska på amningen då jag tror det blir lättare att få henne att sova i egen säng om vi kan föra över fokus på mat istället för bröst och att hon är mättare och att Pontus kan ha henne mer på kvällarna. Nu ligger hon oftast i min famn och snuttar tills vi lägger oss och fortsätter snutta, haha. Det gör mig som sagt inget alls men jag vill inte att det ska vara så speciellt länge till. Igår somnade hon i Pontus famn efter en flaska ersättning och han kunde utan problem få över henne i sin säng. Där sov hon gott nästan två timmar men så fort vi om in i sovrummet så vaknade hon. Jaja, men det var en delseger iaf! =)

Då Bella vaknat och ätit Mellis ska vi ut!! De har inte varit ute på dagis sedan i måndags för att "det är så kallt och oplogat" ?! Haha, det har inte varit under minus tio och det är max 2 dm fin lätt snö. Snacka om skillnad motför dagis i Funäs...